Despre încrederea în sine sau stima de sine discut des în ședințele de terapie cu clienții. Tot des îi și întreb: ”Știți cum se dezvoltă încrederea în sine la adulți”? ”Cu reușite mici și dese” … tot eu le răspund. Sigur, important este și să vedem aceste reușite. Aici iar se rupe filmul pentru unii. Pentru că nu suntem atât de mult învățați să ne vedem reușitele, cât suntem învățați să vedem ce greșim sau ce avem de îmbunătățit. Dar sunt și alte detalii care ne pot ajuta să ne dezvoltăm încrederea în sine când suntem adulți. Sigur, este valabil și pentru copiii noștri.
Încrederea în sine este importantă pentru succesul personal și profesional. Când avem încredere în abilitățile noastre, ne putem confrunta cu provocările care apar și ne putem implica în activitățile pe care ni le dorim. Partea aceasta se reflectă în viața noastră personală – cuplu, prieteni, pasiuni. Influența o regăsim firește și în viața noastră profesională.
Cum sunt adulții care au încredere în sine?
– Sunt în general capabili să înțeleagă valoarea lor personală. Ei își recunosc atât abilitățile cât și limitele și sunt în regulă cu asta.
– Au o bună capacitate de autoreglare emoțională în perioadele de schimbări sau stresante.
– Își asumă responsabilitatea pentru propriile alegeri.
– Au capacitatea de a lua decizii dificile și de a-și asuma riscuri în mod responsabil.
– Înțeleg că greșelile sunt parte din procesul de învățare și dezvoltare și sunt capabili să le accepte și să învețe din ele.
– Se concentrează pe progres și pe îmbunătățirea abilităților lor, în loc să se descurajeze de faptul că au greșit.
– Se simt confortabili în propriul lor corp și în propriul lor mediu social.
– Sunt capabili să stabilească și să mențină relații sănătoase și satisfăcătoare.
Cum să dezvoltăm încrederea în sine când suntem adulți?
Obervăm reușitele pe care le avem. Vă spuneam că încrederea în sine se crește cu reușite mici și dese. Cu siguranță există. Toți avem și reușite în viață, important este să ne și oprim să le vedem. Uneori, cum discutam cu o clientă, reușita este și ziua asta care a trecut fără să țip la copil. Pentru că, atunci când este multă durere în interiorul nostru, ea iese așa afară. E cu adevărat o reușită să recunoaștem asta și să lucrăm cu noi să ne alinăm durerile.
Identificăm punctele forte si dezvoltăm. Ne uităm la ceea ce facem bine și la ceea ce ne face să ne simțim bine. Ne concentrăm pe aceste lucruri și dezvoltăm abilitățile acestea. Unii vor fi buni la făcut brioșe, alții la citit, alții la rezolvat treburile casnice, alții la condus echipe și alții la condus un cor de copii. Important este să găsești ceva-ul tău.
Acceptăm că greșelile sunt firești și fac parte din procesul de învățare. Greșelile și eșecurile sunt o foarte bună oportunitate de a crește și de a ne imbunătăți.
Învațăm să ne stabilim obiective realiste și lucrăm pentru a le atinge.
Acordăm atenție emoțiilor noastre. Sunt conștienți de gândurile și emoțiile noastre și modul în care ele ne influențează. Folosim introspecția pentru a descoperi cât din ele este despre realitatea de azi și cât despre durerea din trecut.
Observăm care sunt nevoile noastre și învațăm să le comunicăm. De asemenea este important să ne afirmăm nevoile într-un mod pozitiv și constructiv, fără a-i răni pe cei din jurul nostru.
Practicăm autoîngrijirea. Îngrijirea de sine este importantă pentru sănătatea mentală și fizică. Ne asigurăm că ne oferim timp pentru a face lucrurile care ne aduc placere și ne fac să ne relaxăm.
Ne construim un mediu sigur și cald. Este important sa avem alături oameni care ne încurajează și ne oferă sprijin în momentele dificile.
Cautăm sprijin din partea altor persoane dacă avem nevoie!
Sursă poza: Priscilla Du Preez @ Unsplash