”Se trezește balaurul” – o tehnică de ajutor pentru a nu mai țipa la copil

Se trezește balaurul

Într-o zi am realizat că băiețelul meu știe foarte bine când mai am puțin și explodez. Mi-a spus chiar el, sincer și deschis, așa cum am învățat noi doi să creștem unul cu celălalt, ”Mami, faci o altfel de față și eu știu că o să te superi tare și o să țipi”. Nu că asta s-ar fi întâmplat des, dar și o singură dată este suficient ca un copil să știe că nu îi place fața ta atunci 🙂 . Așa am inventat această tehnică „Se trezește balaurul” pentru a mă ajuta să nu țip la el. Ca de foarte multe ori, băiețelul meu a fost inspirația mea.

 

Primul lucru pe care l-am făcut atunci a fost să verific ce simte el în astfel de momente. Bănuiam și mi-a confirmat că fața mea îl sperie. Nimic în neregulă cu asta, a fost de fapt un punct de creștere pentru fiecare dintre noi. De altfel a fost și un semn bun că este capabil să identifice emoțiile dureroase în alții. Mai mult de atât are capacitatea de a se apăra prin faptul că îmi spune, ”Mami, faci fața aia care mă sperie și tu mi-ai zis că nimeni nu are voie să țipe la mine”. După ce l-am ascultat cu atenție, i-am explicat ce simt și eu înăuntrul meu. De aici s-a născut acest ”Se trezește balaurul”.

Tehnica este foarte simplă și incredibil de utilă. Cum să procedați?

Când simțiți că vă înfuriați foarte tare îi spuneți copilului doar atât: ”David, simt că se trezește balaurul”. David fiind înlocuit cu numele copilului vostru 🙂 . De aici vă adaptați la situația de moment, de exemplu: ”David, am nevoie de o mică pauză în care (…..) să se culce balaurul la loc”. 

 

(…..)  ce puneți aici între paranteze este opusul situației care v-a adus în starea de furie, de exemplu ”am nevoie să mănânci stând la masă, să te oprești din aruncat mașinuțele, să stai liniștit pe canapea, să vorbești mai încet” etc.

Tehnica poate fi folosită și invers, pentru copil.

Cum îl vedeți sau îl simțiți că frustrarea e la cote maxime și va începe în curând să urle, îl întrebați ”Se trezește balaurul, așa-i?”. ”Spune-mi, ce putem să facem, să liniștim împreună balaurul?”.

 

Pe lângă exersarea reglării emoționale, tehnica ajută și la dezvoltarea capacității de a găsi soluții în momente tensionate. 

 

Sigur, ajută mai ales la început să întăriți tehnicile pe care le folosiți prin discuții purtate cu copilul. Vorbiți după ce trece criza, întotdeauna după ce trece, despre emoții și reacțiile pe care le avem când simțim anumite emoții. Este important să îl faceți să înțeleagă care este modul uman de a funcționa, să îl ajutați să se cunoască și să dezvolte toate abilitățile de care are nevoie pentru a trăi cu bine și iubire și când părinții nu sunt lângă el. Veți vedea că după o vreme de folosit această tehnică, devine chiar mult mai simplu, este suficient să spuneți ”Se trezește balaurul” 🙂 .

 

 

Sursă poza: FotoCredit: Максим Власенко  @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

2 comentarii la „”Se trezește balaurul” – o tehnică de ajutor pentru a nu mai țipa la copil

  1. Game of thrones e într-adevăr o mina de aur neexploatat în tehnici de parenting, nu?
    „Se trezește dragonul” e o replica folosita de câteva ori în primul sezon ☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.