”Corpul își amintește” – 📚 De citit

Aceste două volume ”Corpul își amintește” sunt printre cele mai bune cărți pe care le-am citit până acum despre ce înseamnă trauma și intervenția terapeutică de reglare a psihicului uman. Babette Rothschild, autoarea cărților, explică misterul tratamentulului minte-corp din perspectiva terapiei traumei. Din punctul meu de vedere, pentru psihoterapeuți, indiferent de formare, acestea ar trebui să facă parte musai din lectura de pregătire, pentru că oferă un ABC al traumei. Babette Rothschild este unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți specialiști în psihoterapia traumei.

Uneori uităm ce am trăit, mai ales dacă este ceva extrem de dureros, dar corpul nostru păstrează inregistrate aceste amintiri traumatice. Experiențe precum abuzul, respingerea și abandonul pot fi traumatice. Iar ele se văd uneori în ceea ce noi numim ”somatizări”. Corpul vorbește pentru noi.

Babette Rothschild explică trauma psihică, folosind experienţa sa din cabinet. Prezintă caracteristicile unui psihic ”în durere” şi desfăşurarea procesului traumatic. Și ce îmi place foarte mult este perspectiva aceasta că vindecarea în urma traumei nu cere în primul rând să recuperăm amintirile, ci să adresăm problemele cu care se confruntă clientul în prezent (decompensarea, disocierea, anxietatea, atacurile de panică, flashback-urile, confuzia, rușinea etc). Mulți vin la terapie cu așteptarea că trebuie să divulge toate secretele lor sau să prezinte toate detaliile vieții lor, din prima ședință. Dar asta poate fi destabilizator și nu este cea mai bună utilizare a timpului și a resurselor terapeutice.

Babette Rothschild sugerează să folosim aceste obiective în lucrul cu clienții:
  • stabilizarea clientului astfel încât să nu își facă mai mult rău
  • să îi arătăm clientului că trauma s-a încheiat
  • sprijin în gestionarea simptomele
  • îmbunătățirea calității vieții
Volumele ”Corpul își amintește” oferă răspunsuri la întrebări precum:
  • Dezvoltarea timpurie a creierului, relațiile de atașament și trauma
  • Cum își ”amintește” corpul experiența traumatică
  • Disocieri și flashback-uri
  • Rolul relației terapeutice în vindecarea traumei
  • Oaze, ancore și locul sigur
  • Conștientizarea corporală
  • Cum poate fi ghidată relatarea traumei
  • Cum abordăm consecințele traumei

 

O parte care îmi pare dificilă în aceste cărți este secțiunea despre cum să înțelegem răspunsul sistemului nervos … foarte utilă, dar mai greu de înțeles și de aplicat.

 

Recomand aceste cărți atât pentru profesioniști, dar nu numai, pentru că autoarea explică manifestările psihice și fizice ale traumei pe înțelesul tuturor. Este extrem de valoros să înțelegem psihofiziologia traumei și să știm ce să facem cu privire la manifestarea acesteia. Veți găsi de asemenea exemple clinice clare, despre cum să integrăm ce am trăit și cum să venim în sprijinul clienților noștri.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.