Umbrele trecutului: Cum se manifestă efectele unui eveniment traumatic neprocesat

Efectele unui eveniment traumatic neprocesat pot varia în funcție de natura evenimentului, de capacitatea noastră de a procesa și foarte important, de sprijinul pe care îl avem în jurul nostru. Efectele pe termen lung al unui eveniment traumatic neprocesat sunt uneori evidente și alteori mascate de manifestări ”comune”.

 

Este important să ne amintim că fiecare om răspunde în mod diferit la un eveniment traumatic și că aceste manifestări pot varia în intensitate și durată. Dacă cineva simte că suferă de efectele unui eveniment traumatic neprocesat, este esențial să caute sprijinul unui specialist, de preferat un psihoterapeut specializat în tratarea traumelor. De asemenea vă recomand și cărțile ”Trauma: 8 strategii de vindecare„ și ”Anatomia traumei”.

Care sunt efectele evidente ale unui eveniment traumatic neprocesat?

”Retrăirea” evenimentului. În contact cu anumiți stimuli pot apărea amintiri despre eveniment, amintiri care uneori par a fi reale, ca și cum ai retrăi evenimentul. Aceste trăiri se numesc flashback-uri și pot fi intense, invazive și greu de dus.

Evitarea. Apare evitarea unor oameni, locuri și activități care amintesc de evenimentul traumatic. Această evitare conduce de multe ori și la izolarea socială.

Hipervigilență. Trauma neprocesată poate determina o persoană să devină foarte vigilentă în privința pericolelor reale, sau nu, din jurul ei. Acest nivel crescut de alertă poate duce la anxietate constantă, dificultăți în relaxare și somatizări.

Modificări emoționale. Neprocesarea traumelor poate provoca schimbări semnificative emoționale, de la tristețe, furie, rușine, până la depresie.

Tulburări de somn. Insomnia apare frecvent în cazul traumelor neprocesate. Apar dificultăți în adormire, somn întrerupt frecvent sau coșmaruri frecvente legate de evenimentul traumatic.

Probleme cognitive. Pentru că, inconștient, mare parte din energia noastră merge către a nega trauma sau a o minimaliza, apar dificultăți de memorie, concentrare și dificultăți de a lua decizii.

Vinovăție exagerată. Persoanele traumatizate pot dezvolta sentimente de vinovăție exagerată sau autoculpabilizare, chiar dacă nu au avut nicio responsabilitate în producerea evenimentului traumatic.

Care sunt efectele mascate ale unui eveniment traumatic neprocesat?

– Stimă de sine scăzută

– Devalorizare de sine

– Frica permanentă că ar putea să se întâmple ceva rău

– Codependeța în relații

– Dependențe … de alcool, țigări, droguri, sex, shopping, muncă etc

– Frică de a fi abandonat

– Tolerarea abuzului sub orice formă de manifestare (verbal, fizic, emoțional, sexual)

– Dificultatea de a pune limite și de a spune ”Nu”

– Preocuparea permanentă pentru alții (”people pleaser”)

– Dificultatea de a alege să îți satisfaci propriile nevoi

– Un sentiment permanent de rușine

– Căutarea excesivă a validării externe

– Dificultatea de a tolera un conflict

– Senzația de gol intern

– Manifestări anxioase.

 

Experiențele traumatice pot răni profund și ne pot afecta pe termen lung calitatea vieții și a relațiilor cu cei importanți nouă. Să nu uităm că avem resurse atât în interiorul nostru, cât și în exteriorul nostru, pentru a ne procesa durerea. Psihoterapia poate fi un mijloc prin care să descoperim și să valorificăm aceste resurse, pentru a ne recupera și a ne elibera de povara trecutului.

 

Sursă poza: Daria Nepriakhina @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 542

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.