„Ține gândul între degete” – o tehnică bună atunci când te întrerupe copilul

Ține gândul între degete

Nu știu cum sunt sau au fost copiii voștri, dar al meu mă întrerupea de 10 ori pe minut când vorbeam cu cineva. Se mai întâmplă și acum să o facă, dar mult mai rar. A crescut și am și lucrat asta cu el. Pentru mine devenise un subiect stresant și după câteva situații în care cu greu am legat 3 propoziții simple, am simțit că e momentul să mă ajut de o tehnică imaginativă de autoreglare pe care am denumit-o „Ține gândul între degete”.

Bineînțeles totul a inclus și:

– Explicații despre cum nu este politicos să întrerupi … multe explicații 

– O foarte scurtă pauză în care îi spuneam „Te rog, așteaptă 3 minute” sau câte credeam că am nevoie.

– Discuții cu el după ce trecea momentul și eram conectați. Îi explicam că este important pentru mine să pot să vorbesc la telefon sau cu persoana din fața mea. 

 

Dar tehnica asta a venit într-o completare fix pe fix. I-am spus că, atunci când vorbesc și el vrea să îmi spună ceva, să își țină gândul între degete și să își imagineze cum stă gândul acolo. Asta îl ajuta să nu uite, așa cum se tot plângea. Acesta era de fapt motivul pentru insista să îmi spună fix atunci ceva. Este o tehnică care dezvoltă răbdarea și lucrează imaginația. Iar pe mine mă ajută să port conversații normale. Și să nu le întrerup des fiindcă doar îi fac semnul cu degetele și el știe. 

 

Sigur că mai sunt scăpări și momente când mă trage de fustă, pantaloni sau ce oi avea pe mine și insistă „Mami, mami, uit, uit, l-am pus între degete, dar uit„. :)) 

 

”Ține gândul între degete” este o tehnică bună și pentru lucru de grup cu copiii, pentru a putea să vorbească pe rând. Și sincer, e o tehnică pe care eu am folosit-o și la un grup de dezvoltare emoțională pentru adulți 🙂 . 

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 541

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.