Secretul este să continuăm să credem în noi mai ales atunci când am pierdut

Secretul este să continuăm să credem în noi mai ales atunci când am pierdut

Cât creștem împreună cu copiii noștri! Câte lecții ne predau când suntem dispuși să îi ascultăm, să îi observăm și să îi însoțim! Cred că aș putea să scriu o carte întreagă cu învățăturile primite de la puștiul meu și de la experiențele trăite împreună. Astăzi vă vorbesc despre una dintre ele, despre conștientizarea faptului că secretul este să continuăm să credem în noi mai ales atunci când am pierdut.

Secretul nu este să ne bucurăm când căștigăm, asta poate oricine 🙂 . Secretul este să continuăm să credem în noi mai ales atunci când am pierdut.

Am avut această discuție cu el adesea după ce a ales să intre în lumea sportivă. Pentru că, atunci când participi la competiții este greu spre imposibil să fii doar pe podium. Și nici nu cred că ar ajuta într-un totul. Am pierde lecțiile cele mai valoroase dacă am câștiga tot timpul.

 

A crede în tine înseamnă a avea încredere în propriile abilități și în propria persoană. Înseamnă să ai încredere în tine că vei face ce ți-ai propus, chiar dacă te vei mai opri pe drum. Să știi că aceste eforturi vor avea rezultat, iar dacă nu iese fix ce îți dorești, să poți să stai cu asta, pentru că știi că ai făcut tot ce ai putut. Înseamnă să crezi cu adevărat adevărul – că un concurs, un eveniment, un interviu, un job nu te definește. Asta înseamnă să crezi în tine însuți chiar și atunci când pierzi!

Sigur, este important să ne oprim și să ne bucurăm de propriile reușite. Nu se exclud unele pe altele.

Este minunat când câștigăm și când obținem ce ne dorim în urma muncii pe care am depus-o. Pentru unii este dificil și să se oprească să se bucure de propriile reușite. Fie nu le văd, fie sunt prea ocupați să se apuce de următoarele. Dar cu siguranță pentru mulți este mai dificil să continue să creadă în propria persoană când au pierdut. Și este o lecție cu atât mai valoroasă pentru copii și cu atât mai valoroasă pentru cei care intră în lumea sportivă.

Reziliența copiilor, și nu numai, se formează tocmai în urma evenimentelor care aduc dezamăgire, regrete, eșecuri și durere.

Copiii află astfel că pot face față evenimentelor neplăcute și că nu pățesc nimic. Că se descurcă cu ceea ce simt. Că nu rămâne scris pe cer o greșeală pe care au făcut-o. Puștiul meu adoră vorba asta 🙂 . Adevărul este că toate trec și viața aduce loc pentru alte reușite și alte pierderi. Eșecul nu este sfârșitul lumii. Și până la urmă reziliența este tocmai capacitatea de a ne reveni după ce am trăit un eveniment dureros.

 

Sursă poza: Robert Collins @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.