Un copil care trece prin perioada de doliu are nevoie de sprijinul nostru. Este important să înțelegem că a nu vorbim despre ce s-a întâmplat, nu face ca evenimentul să dispară. Știu că uneori pierderea este comună și avem și noi propria durere de dus, iar asta face ca totul să fie mai greu. Ce putem să facem este să avem grijă de noi ca să putem să avem grijă de ei.
Doliu parcurge mai multe etape, cu atât mai mult la copiii mici care află cu adevărat ce înseamă moartea pe măsură ce cresc. Până în 3 ani copiii nu înțeleg ce înseamnă ”a muri”, dar resimt schimbările din jurul lor. Între 3-6 ani încep să înțeleagă ce este decesul, dar nu îl văd ca pe un proces ireversibil. De aici și întrebările ”Putem să mergem să îl vedem?” sau ”Când vine bunicul acasă?”. În această perioadă de vârstă trec prin perioada gândirii magice care le permite să își imagineze aceste posibilități. Și care, de altfel, le oferă și o satisfacere a nevoii de a mai exista un om care de fapt nu mai există fizic lângă ei. După 6 ani încep să înțeleagă și ireversibilitatea.
Cum poți ajuta un copil care trece prin perioada de doliu?
– Sentimentele care apar cele mai des în astfel de situații sunt teama, nesiguranță și neputința. Ajută să îl ascultați și să creați un mediu în care el să aibă încrederea de a vorbi despre ce simte. Acceptați-i plânsul. Răspundeți-i la întrebări pe înțelesul lui, conform vârstei, în puține cuvinte, fără a intra în detalii care îl pot speria.
– Îi puteți oferi un simbol fizic pentru persoana pierdută (sau animăluțul pierdut). Atunci când îi este foarte dor poate folosi acest simbol, sau puteți privi poze împreună.
– Acceptaț-i suferința și vorbiți-i câte puțin și despre propria suferință, să știe că nu este singur în suferința asta. Și adulții suferă, și adulții plâng. Această parte îl poate ajuta să se simtă cu adevărat înțeles și acceptat cu absolut orice stă în sufletul lui.
– Puteți folosi povești inventate pentru a-l ajuta să integreze emoțiile pe care le simte. Este posibil să pune în act și jocuri cu moarte, în care să expună pur și simplu acest curs normal al vieții. Acceptați-i jocurile, sunt o bună modalitate de exprimare emoțională.
– Îi puteți vorbi despre cum a fost pentru voi când ați pierdut pe cineva drag (dacă s-a intâmplat să aveți o pierdere). Îl va ajuta să normalizeze trăirile lui, poate unele îi sunt chiar noi și asta îl poate speria.
– Lasăți-l să vorbească despre omul drag pierdut atunci când simte el nevoie, chiar dacă, poate, aveți musafiri în vizită sau sunteți la o petrecere. Îl va ajuta să nu asocieze pierderea cu rușinea sau strict cu durerea.
Fiecare om trăiește, exprimă și procesează, sau nu, doliul, în funcție de mai mulți factori, atât interni cât și externi. Pentru copiii mici sprijinul părinților sau al celor care îl îngrijesc este esențial. Au nevoie de empatie, susținere și deschidere în a procesa această durere.
Sursă poza: Jamez Picard@ Unsplash
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦