Doliul – ce se întâmplă cu noi când pierdem pe cineva drag? 

Doliul

Când treci printr-o perioadă de doliul se adună în tine o mulțime de emoții dureroase: furie, frică, rușine, vinovăție, durere, neputință etc. Pentru a putea să te ajuți pe tine sau pe cineva drag care trăiește în doliu, este important ca mai întâi să cunoști etapele acestui proces. Este greu să ajuți, de fapt uneori poți chiar să încurci, dacă nu cunoști procesul ”natural” de parcurgere a doliului.

Ce se întâmplă cu noi când pierdem pe cineva drag?

Travaliul de doliu apare atunci când pierdem pe cineva drag – părinți, bunici, prieteni, parteneri, frați, o sarcină, un copil, dar apare chiar și atunci când pierdem ”ceva” foarte drag nouă – divorț, amputarea unui organ, pierderea unei funcții a corpului, o afacere, un loc de muncă important nouă etc.

 

În literatura de specialitate există mai multe modele teoretice ale doliului, care, deși sunt denumite diferit și clasează 4, 5 sau 7 etape, în mare surprind aceeași dinamică psihică.

John Bowlby, autorul teoriei atașamentului, prezintă în cartea ”Crearea și ruperea legăturilor afective” (pag 129), 4 etape ale doliului:

– Faza de amorțire. Apare atunci când afli despre pierdere și poate dura câteva ore sau chiar câteva zile.

– Faza de dor și de căutare a figurii de atașament pierdute. Etapa aceasta poate dura câteva luni sau câțiva ani. Este partea unde devii conștient de realitatea pierderii. Este o perioadă plină de durere, vinovăție, plâns și furie copleșitoare. Dar și marcată de senzația că persoana pierdută este încă prezentă și de căutarea unor semne care să indice întoarcerea ei.

– Faza de dezorganizare și de disperare. Această perioadă este marcată de neliniște generalizată, somatizări și de lipsa unui scop. De cele mai multe ori apare izolarea socială.

– Faza de reorganizare. În această etapă are loc, așa cum spune și numele, o reorganizare. Apar scopuri noi, acțiuni noi, cumva viața este așezată pe un drum. Viața continuă.

Când știu că am ”încheiat” doliul?

Aceasta este o întrebare pe care o primesc des despre procesul de doliu. Doliul se ”încheie” atunci când emoțiile, energia și perspectiva noastră este reinvestită în viață și în a trăi mai departe, fără a mai simțim o durere sfâșietoare la amintirea celui drag.

 

Travaliul de doliul parcurs cu sprijin terapeutic ne ajută să acceptăm realitatea pierderii, a faptului că este un proces ireversibil, să ne acceptăm și ventilăm emoțiile într-un cadru sigur și empatic și să învățăm cum să facem față durerii.

 

Revin în curând cu un articol despre „Cum să ajuți pe cineva drag în perioada de doliu”.

 

Sursă poza: Ben Blennerhassett  @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 529

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.