De ceva vreme lungă am acest ritual cu mândrul David, înainte de culcare. Ne așezăm în pat, cu lumina stinsă și îi spun povești inventate. El îmi dă 3 cuvinte și eu mă pun pe improvizat. Din cele 3 cuvinte întotdeauna unul este copil și așa am ajuns la Bumbic. Nu mă întrebați de unde a apărut numele ăsta. Apoi cuvintele sunt aruncate fără legătură și eu trebuie să le găsesc un rost. Mobilă, dulap, soare, lumină, lampă, strugure, covor, vânt, frunze, firimituri, masă, farfurie, mașinută, fetiță, bunici, cățel, clanță, umbre … și asta doar din nopțile trecute, ce îmi mai amintesc și eu. Eu o numesc „3 cuvinte și o poveste” 🙂 .
”A fost o dată ca niciodată un băiețel isteț, și frumos, și cu multă energie, pe care îl chema Bumbic”.
Bumbic e un băiețel inteligent, frumos, vesel, uneori mai e și trist, tot timpul pus pe alergătură și pe făcut experimente, cu ochișorii lui de ciocolată cu lapte și părul castaniu deschis. ”Aaa, Bumbic, seamănă cu mine, mami!”, îmi spune David mereu când îi fac descrierea de început. Bumbic e David și eu știu asta.
Bumbic mă ajută pe mine să îi pun în imaginație scene din viața noastră reală. Fricile lui, sau ale mele, nevoia de reguli și de a le respecta, schimbările pe care ni le aduce viața la picioare, situațiile problematice de care ne mai lovim și tot așa. Bumbic trăiește prin povești și mă ajută pe mine să îl ajut pe David.
Bumbic merge la grădiniță, dar nu pomenesc asta foarte des, are o mamă și un tată, și bunici, prieteni, uneori se joacă cu ei și alteori singur, este zvăpăiat și iubește experimentele, vrea să se ducă la școală, îi este frică de întuneric și adoră înghețata, este un băiețel iubit tare, tare de părinți, până dincolo de lună și înapoi.
Întotdeauna aleg o temă de interes pentru noi. Tema pusă în poveste îl ajută pe David să găsească soluții și să se regleze emoțional.
Aseară la ultima poveste am primit cuvintele masă, farfurie și mașinuță. La cină David a cam fentat prezența, ocupat cu jucăriile lui la care abia ajunsese după multe ore de stat în parc. Obișnuieste destul de des să facă asta.
Și ce credeți, Bumbic nu vrea să stea la masă, pe scăunel, cu părinții lui, pentru că îi place atât de mult să se joace. Când părinții îi cer să stea la masă el simte neliniște în corp și îi vine mereu să se ducă la jucării. Nu are răbdare. Și tot Bumbic a găsit soluția care să îi mulțumească pe toți, inclusiv burtica lui. Și-a adus două jucării mici la masă și așa a avut răbdare să mănânce aproape tot din farfurie. V-am spus povestea pe scurt.
De dimineața David mânca micul dejun cu o mașinută Lego lângă și cu Pisoi cel din plastic.
Cineva a plecat liniștit la muncă, azi 🙂 ! Eu, cu ajutorul tehnicii de reglare emoțională ”3 cuvinte și o poveste”.
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦
De acord dar ce faci cand copilul te pune sa-i repeti povestea inventată cu o seară in urmă si tu nu mai sti exact ce ai spus si copilul incepe sa planga ca nu asa a fost si are 1 an si 11 luni
Eii, asta e o provocare :)) Am trait-o si eu dar am luat-o ca pe o ocazie sa ne exersam rabdarea si gestionarea frustrărilor … Si eu si el …