Cum le dezvoltăm copiilor plăcerea de a citi

Marea majoritate a copiilor nu se nasc pur și simplu cu plăcerea de a citi. Cum nu se nasc nici cu plăcerea de a mânca legume verzi 🙂 . Mai degrabă o dezvoltă cu sprijinul părinților. Din fericire suntem atât de norocoși să trăim într-o perioadă în care există o mulțime de cărți excelente, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ar fi atât de păcat să nu ne bucurăm de ele și să nu îi învățăm pe copiii noștri magia lumilor din cărți. Și mai mult, sunt multe studii care arată cum cititul este corelat cu un progres intelectual mai mare, cu o dezvoltare a vocabularului și a ortografiei și chiar a matematicii … pentru că dezvoltă logica. Cum le dezvoltăm copiilor plăcerea de a citi?

Citește tu.

Știți că un copil imită comportamentul părintelui. Prin urmare, dacă ne dorim să citească, este important să ne vadă pe noi că citim. Ca să păstrăm comparația de mai sus, nu putem să le cerem să mănânănce broccoli dacă nu ne văd și pe noi mâncând, sau dacă, și mai rău, mânâncăm fast food sau ciocolată în fața lor … fiecare cu preferința lui 🙂 .

Citește-i de mic.

Putem avea un ritual de a citit încă din momentul în care este în burtică. Dacă nu te simți confortabil cu acest pas, sau a trecut momentul, atunci dezvoltă un ritual de citit pentru el, cu el. Îi poți citi seara, la culcare, sau în oricare alt moment al zilei în care sunteți liniștiți. Îți recomand să nu îl întrerupi din joaca lui pentru a citi, ideea este să fie perceput ca o plăcere, nu ca o pedeapsă. Cititul la culcare îmi pare momentul cel mai potrivit. Nu este nimic care să distragă atenția, este liniște, suntem aproape fizic de ei și ei de noi.

Folosește intonația și un ton cât mai jucăuș.

Astfel va simți mai direct acțiunea cărții și va fi mult mai distractiv. Întotdeauna copiii vor fi atrași de tot ce este ludic. De asemenea vor fi mai atrași de cărți care îi fac să se identifice cu personajele.

Bibiloteca lui, cu multe opțiuni.

Noi avem acasă regulile ”nicio sărbătoare fără carte” și ”buget nelimitat pentru cărți”. Am povestit despre asta într-un articol trecut. Dacă, din punct de vedere financiar, nu vă permiteți astfel de reguli, există pe Facebook mai multe grupuri de unde puteți cumpăra cărți second. Aranjați un loc special pentru ”biblioteca lui”, de preferat la înălțimea lui, să poată avea acces la ele.

Lasă-l să aleagă ce carte urmează să-i citești.

Chiar dacă este mic, atât timp cât poate să facă câțiva pași să ajungă la biblioteca lui, poate alege și cartea pe care să i-o citești. Așa va fi și mai motivat să fie atent. Când va fi mai mare îi poți oferi și câteva detalii despre cărți pentru a alege și în funcție de subiect. Este în regulă și dacă va alege de mai multe ori aceeași carte deși, poate, vi se pare și vouă cum mi se pare și mie, că nu avem suficient timp pentru câte cărți frumoase există.

Cărți potrivite vârstei.

Dacă este la început în ceea ce înseamnă cititul, sau are dificultăți de citire, poți cumpără cărți de tipul acestora despre care am povestit. Dacă sunt mai mari au nevoie de cărți mai complexe.

Cărți atractive.

Asigură-te că are cărți care să îl atragă, să fie scrise frumos, să conțină desene atractive. Dacă este iubitor de sporturi, cumpără cărți care să vorbească despre asta. Dacă îi plac pisicuțele, cumpără cărți care au pisici ca personaje. Când sunt mai mari nu dau greș cărțile distractive, cu aventură și care au cuvinte de obicei mai interzise, cum ar fi ”pârțuri”, ”caca”, ”prost”.

Permite-i să citească ce își dorește.

Asta are legătură și cu punctul de mai sus. Poate va dori să citească cărți SF deși are 7 ani. Este în regulă, doar caută variante care să nu fie înspăimântătoare pentru el.

Mergeți în librării.

Știu că asta se practică mai greu acum, din moment ce majoritatea comandăm online, dar poate fi fascinant pentru un copil să vadă atâtea cărți în același loc și să se poată uita la fiecare în parte.

Arată interes față de ceea ce citește.

Dacă e mai mic, încurajează-l să îți citească cu voce tare și discutați despre poveste. La noi ritual de somn presupune ca el să citească cu voce tare din cărțile ”lui” și apoi eu să îi citesc din cărțile ”lui”. Nu citim aceeași carte 🙂 , deși de acum am putea. Am început ritualul acesta când abia învăța să citească și folosea cărți pentru începători și l-am păstrat încă sub același format, deși citește acum acelaș timp de cărți pe care i le citesc și eu.

Stabiliți un timp de citit în familie.

Încercăm să practicăm și partea aceasta, deocamdată ne iese din când în când. Avem momente în care ne punem toți în pat, fiecare își ia cartea și citim. Poate fi mai dificil pentru copil să ia o carte și să citească dacă părinții se uită la televizor, sau discută ceva interesant, sau fac ceva ce poate părea distractiv.

Înscrie-l la cluburi de lectură.

Cred că la noi în țară nu este suficient de dezvoltat acest tip de activitate, dar din fericire, începem. În clasa băiețelului meu doamna învățătoare a înființat un astfel de mini-club. Zic ”mini” pentru că și ei sunt mici 🙂 . Doamna le-a oferit 3 variante de cărți și fiecare copil a comandat ce a dorit, majoritatea le-au luat pe toate. Au primit un carnețel unde notează cărțile citite și le discută împreună la școală.

Luați cărți cu voi în vacanțe.

Cărțile pot fi un real ajutor pentru a înlătura plictiseala atunci când mergi cu trenul, sau cu avionul. Și mai mult de atât, având ritualul de a lua cărți chiar și în călătorii, așa cum își ia și jucăriile preferate, nu faci altceva decât să subliniezi importanța lor și rolul lor în relaxare.

 

Sursă poza: Jonathan Borba @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.