Cum să vorbești cu copilul tău când este furios

În spatele oricărui copil furios este un copil vulnerabil al căror nevoi nu au fost satisfăcute, asta deja am explicat. Dar cum să vorbești cu copilul tău când este furios ?

Dar ce putem să facem, mai concret, când este furios?

În primul rând să manifestăm empatie și să îi validăm trăirea.Observ că ești furios”, ”Te înțeleg că te doare să nu poți acum să o vezi pe mama ta”, ”Te înțeleg că te înfurie că ți-a luat jucăria” ”Vreau să fiu alături de tine și să te ajut și pentru asta am nevoie să înțeleg ce te înfurie / ce te supără / ce ai nevoie / ce îți lipsește” etc Este valabil pentru orice emoție dureroasă. Uneori durerea nu vine din nesatisfacerea unei nevoi, vine din invalidare.

 

Când nu ne este clar care este acea nevoie neîmplinită, putem pur și simplu să întrebăm ”Ce ai nevoie?”, ”Ce te supără?”, ”Ce te înfurie?”, ”Cu ce te pot ajuta?” etc 

Inteligența emoțională ne ajută să fim în contact cu noi înșine și să avem relații sănătoase cu cei din jur. 

Este important și foarte util să ajutăm copilul să își dezvolte inteligența emoțională și capacitatea de a fi în contact cu sine însuși. Mai simplu spus, să învețe care sunt emoțiile, cum se numesc, cum se simt în interiorul nostru și să poată fi cu adevărat atent la el, la nevoile lui, la ce simte când nevoile nu sunt împlinite și cum poate să gestioneze sănătos neîmplinirea lor. 

 

Ca exercițiu de început putem să îi reformulăm propoziția în termeni de nevoi și de dorințe. Aici, șmecheria este să facem noi diferența între nevoi și dorințe. Nevoia este o necesitate care se cere a fi satisfăcută pentru a asigura sănătatea fizică, emoțională și psihică. Despre nevoile de bază am scris aici. Dorința este ”ceva” la care o persoană râvnește dar fără de care poate trăi fără a-i pune în vreun fel în pericol sănătatea fizică, emoțională și psihică. 

 

De obicei copii se exprimă scurt și direct în termeni de ”vreau ceva”. De exemplu: 

 

Ce spune copilul Cum reformulăm în nevoi și dorințe
Vreau să stau cu tineAi nevoie să stai cu mine, acum?
Vreau să mă jocAi nevoie să te joci, acum?
Vreau să mănâncÎți este foame? Ai nevoie să mănânci?
Vreau să îmi iau jucăria astaÎți dorești această jucărie?
Vreau să mă uit la deseneÎși dorești să te uiți la desene?
Vreau să merg în parcÎși dorești să mergi în parc?
Vreau să stau în brațele taleAi nevoie să stai la mine în brațe?
Vreau să fiu bebelușAi nevoie să fii mai mult cu mine?

 

Fiți atenți să impliniți nevoile, este absolut în regulă să nu satisfaceți toate dorințele copiilor 🙂 .

 

 

Sursă poza: Ryan Franco @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create468

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu