”Când corpul spune nu – costul stresului ascuns” – 📚 De citit

Când corpul spune nu

Cartea „Când corpul spune nu – costul stresului”, scrisă de doctorul Gabor Maté, cuprinde povești emoționante ale unor oameni cunoscuți public, dar și clienți ai autorului. Aceste povești, împreună cu cercetările menționate, vin să arate că emoțiile și stresul psihologic joacă un rol important în apariția bolilor cronice, inclusiv scleroză multiplă, cancerul de sân, cancerul de prostată, Alzheimer, sindromul intestinului iritabil etc. Mi-aș dori ca această carte să ajungă în mâinile fiecărui medic. Cu siguranță ar schimba modul în care sunt tratați pacienții în cabinet. Așa cum scrie de multe ori în carte, este important ca simptomele pacientului să fie evaluate într-o manieră holistă, analizând și experiențele prin care a trecut, contextul său actual de viață și dificultățile prezente în viața lui.

Stresul din primii ani de viață, emoțiile reprimate și durerea neprocesată produc multe dintre bolile cronice cu care ne confruntăm.

Pentru mulți dintre noi, faptul că stresul are o influență negativă asupra sănătății nu este o informație nouă. În această carte Gabor Mate vine cu foarte multe exemple și interviuri care susțin și explică cum, și de ce, și în ce fel. Sunt detaliate mecanismele biologice care sunt activate atunci când trecem prin momente stresante sau traumatice. În întreaga carte sunt citate multe studii care vorbesc despre corelațiile dintre factorii psihosociali și boală.

Gabor Mate scrie că la toți pacienții lui cu boli cronice a identificat o relație nesănătoasă cu părinții lor, unde se simțeau în cea mai mare parte neauziți și invizibili, dar reprimau ceea ce simțeau. 

”Reprimarea, incapacitatea de a spune nu și lipsa de conștientizare a furiei fac mult mai plauzibil scenariul ca o persoană să se găsească într-o situație în care emoțiile sale nu sunt exprimate, nevoile îi sunt ignorate și bunăvoința sa este exploatată. Aceste situații induc stresul, indiferent dacă persoana este conștientă sau nu de faptul că este stresată. Repetate și multiplicate de-a lungul anilor, aceste situații au potențialul să afecteze homeostaza și sistemul imunitar. Este vorba despre stresul – nu de personalitate ca atare – care subminează echilibrul fiziologic al unui organism și protecția lui imunitară, predispunându-l la boală sau reducându-i rezistența la ea”.

 

Nu este o carte ușoară, mai ales dacă te confrunți cu una dintre bolile despre care el scrie, sau dacă cineva apropiat ție trece prin astfel de momente. Pentru mine, ca specialist, nu a fost o carte care să aducă prea multe informații noi. Și față de alte cărți scrise de el, îmi pare că de data aceasta repetă cam des aceleași informații, folosind alte cuvinte. Cu toate astea, este o carte bună, mai ales dacă ești la început de ”informare” în ceea ce privește uniunea minte-corp și influența evenimentelor adverse asupra propriului corp.

 

Cartea este structurată în 19 capitole. Ultimele două ”Puterea gândirii negative” și ”Cei șapte „A” ai vindecării” cuprind informații practice, ca un ghidaj către vindecare. Care sunt cele 7 principii ale vindecării? Acceptare, acuitate, amărăciune, autonomie, atașament, aserțiune și afirmare.

O boală este de fapt un semnal de alarmă că ceva din viața noastră se cere a fi schimbat.

Atunci când corpul spune ”nu” și ne îmbolnăvim, atunci este momentul să privim cu adevărat în interiorul nostru. ”În loc să vezi durerile ca pe o problemă, poate că sunt într-adevăr sentimente  care îți spun ceva. Când nu ești atent la semnalele emoționale, corpul tău spune „Bine, iată câteva semnale fizice pentru tine”. Dacă nu le acordați nici o atenție, veți avea probleme profunde.„, scrie Gabor Mate.

 

În capitolul 17, ”Biologia convingerii” vorbește despre convingerile inconștiente care sunt de-a lungul timpului întipărite la nivel celular. De multe ori ele ne controlează comportamentul indiferent de ceea ce gândim la nivel conștient. Care sunt ele?

  1. Trebuie să fiu puternic.
  2. Nu este bine pentru mine să fiu furioasă.
  3. Dacă sunt furios, nu voi fi iubit.
  4. Sunt responsabil pentru întreaga lume.
  5. Mă pot ocupa de orice.
  6. Nu sunt dorită – nu sunt iubită.
  7. Nu exist dacă nu fac ceva. Trebuie să îmi justific existența.
  8. Trebuia să fiu foarte bolnavă ca să fiu îngrijită.
 ”A te vindeca înseamnă a deveni întreg”.

 

 

 Ca și alte cărți pe care vi le-am recomandat în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” și aceasta vă poate duce cu un pas mai aproape de voi înșivă și de copiii voștri.  

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.