Cum să le vorbim copiilor despre divorț – Interviu pentru Lumea lui Fram

Cum să le vorbim copiilor despre divorț

Am povestit într-un interviu pentru Lumea lui Fram despre ”Cum să le vorbim copiilor despre divorț”. Și am pregătit pentru voi o carte despre divorț, care este gata să intre la tipografie. Vă anunț când va putea fi comandată. Cartea este un ghid pentru familii care se schimbă. Și răspunde întrebării pe care o primesc foarte des: „Cum să sprijinim copiii în timpul divorțului?”.

 

Va fi, ca și ”Fram începe la școală”, o carte adresată atât copiilor, cât și părinților. Pentru copii va fi o poveste în care se pot regăsi și astfel pot ventila emoțiile dureroase, își pot normaliza trăirile și mai ales pot discuta deschis despre ceea ce simt și trăiesc. Pentru părinți va fi un ghid gândit să îi ajute să își ajute copiii. Scopul este ca divorțul să rămână doar un moment dureros, dar nu unul traumatic.

 

Știu că divorțul este unul dintre cele mai grele momente prin care pot trece copiii, dar și părinții lor. Și că, cu cât părinții sunt mai pregătiți și capabili să lucreze cu propria durere, dar să conțină și durerea copiilor lor, cu atât le va fi mai ușor copiilor să proceseze ceea ce se întâmplă în interiorul lor.

Cel mai important rol în adaptarea copilului la nouă viață de după divorț îl are relația părinte-copil.

”În primul rând, înainte de a discuta cu copilul, este important ca părinții să stabilească cât mai clar toate detaliile separării, în așa fel încât să îi poată răspunde la întrebările pe care le va pune. … Trebuie să le spunem adevărul, dar adaptat la înțelegerea cognitivă pe care copilul o are.

 

”Indiferent de ceea ce s-a întâmplat între părinți și indiferent care este motivul pentru care au decis să divorțeze, încercați să eliminați furia pe care o simțiți din povestea pe care i-o oferiți. Amintiți-vă că a vorbi de rău pe celălalt părinte este o formă de abuz emoțional”.

 

Despre cum să le vorbim copiilor despre divorț am povestit în interviul pe care îl găsți integral aici.

 

Sursă poza: Chinh le Duc @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.