Cum putem să le dezvoltăm copiilor motivația intrinsecă?

Cum putem să le dezvoltăm copiilor motivația intrinsecă?

Motivația intrinsecă se referă la dorința noastră naturală de a face o activitate pentru a obține un rezultat sau pentru a avea o satisfacție. Valabil, firește, și pentru copii. Motivația intrinsecă nu este pornirea de a face ceva pentru a primi recompense sau a evita pedepse. Este pornirea de a face ceva pentru noi.

Cum putem să le dezvoltăm copiilor motivația intrinsecă?

– În primul rând este important să asigurăm un mediu sigur, pozitiv și susținător. Copiii sunt mai motivați atunci când se simt în siguranță în mediul lor de învățare. Dacă vor simți pericolul de a fi pedepsiți sau sancționați pentru ce nu le iese, vor alege mult mai mult în funcție de asta decât de dorința lor internă.

– Încurajați explorarea și curiozitatea. Când au libertatea de a explora și a descoperi lucruri noi într-un mod autonom, își dezvoltă și libertatea de a explora ce e în interiorul lor.

– Sprijiniți-i să descopere ce îi interesează și pasionează. Ghidați-i să învețe despre subiectele care le stârnesc curiozitatea.

– Apreciați efortul pe care îl depune, indiferent de rezultat. Arătați recunoștință, apreciere și încurajare și oferiți-le posibilitatea să se simtă valoroși pentru efortul pe care îl depun, nu doar pentru rezultat.

– Evitați să puneți prea mult accent pe performanță și pe obținerea de note, medalii, premii. Când focusul este pe recompensă copiii nu se mai concentrează pe propria motivație și își pierd treptat plăcerea de a învăța sau a performa.

– Întreabați copilul dacă este mândru de el. Autoreflecția și autoaprecierea sunt necesare în toate aspectele vieții noastre.

– Alegeți activități interesante și potrivite nivelului de dezvoltare al copilului. Copiii vor fi mai motivați să învețe atunci când activitățile sunt interesante și provocatoare.

– Oferiți copiilor posibilitatea de a lua decizii și de a-și asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Astfel își dezvoltă și motivația intrinsecă dar și încrederea în sine.

– Vorbiți-i despre cât de bine se simte când finalizăm o sarcină.

– Recunoașteți realizările copilului și oferiți feedback pozitiv pentru a-i încuraja să continue să învețe și să își dezvolte abilitățile. În același timp, încercați să oferiți ghidaj pentru a ajuta copilul să înțeleagă ce ar putea face mai bine.

Evitați pedepsele și recompensele!

 

Citește și: Copilul renunță ușor la activități? Cum să îl înveți să fie perseverent.

Sursă poza: Steven Libralon @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.