Doliul și înțelegerea complexității lui – experiențe care au nevoie de un proces de doliu

Doliul

A ține doliu este o reacție firească atunci când pierdem pe cineva. Tot un proces de doliu avem nevoie să ținem și când pierdem ceva important din viața noastră. Pentru că doliul nu se referă doar la pierderea unei persoane dragi. Doliul poate include și alte tipuri de pierderi care sunt semnificative noi.

Care sunt experiențele simțite ca pierderi, care au nevoie de un proces de doliu?

– Decesul unei persoane iubite. Moartea cuiva apropiat, un membru al familiei, un prieten bun sau un coleg apropiat, poate fi una dintre cele mai dificile experiențe de doliu.

– Decesul unui animal de companie. Pentru mulți oameni, animăluțul de companie este văzut ca un membru al familiei.

– Pierdere unei sarcini sau infertilitate. Pentru mulți părinți este una dintre cele mai grele dureri de dus, indiferent de stadiul de dezvoltare al sarcinii. Tot un proces de doliu se duce și când nu poți avea un copil, pentru că piezi un vis.

– Pierdearea unui vis, a speranței sau a unei iluzii.

Când ceva în care ai investit multe visuri, speranțe, planuri, energie, nu se realizează, poate apărea senzația de pierdere profundă.

– Probleme de sănătate, pierderea unei funcționalități fizice. O boală gravă, accidentul sau handicapul pot determina persoanele să treacă printr-un proces de doliu pentru a accepta și a se adapta la noile circumstanțe.

– Îmbolnăvirea unei persoane dragi sau pierderea unei relații semnificative. Uneori, oamenii pot simți durere și pot trece prin doliu după pierderea unei prietenii semnificative sau a unei relații apropiate.

– Separare, divorț. Încheierea unei relații de cuplu poate fi, de asemenea, o pierdere semnificativă și poate necesita un proces de doliu pentru a face față emoțiilor încărcate și schimbărilor profunde.

– Pierderea unui loc de muncă sau o schimbare majoră la locul de muncă. Concedierea sau pensionarea sunt evenimente care pot conduce la o pierdere a identității profesionale și o incertitudine cu privire la viitor.

– Pierderea unei case sau mutarea în altă locuință. Atunci când oamenii sunt atașați de locuri și de amintirile asociate cu ele, schimbarea locuinței sau pierderea casei poate declanșa un proces de doliu.

– Pierderea unei etape din viață. Trecerea de la o etapă a vieții la alta, cum ar fi plecarea copiilor de acasă sau pensionarea, poate provoca, de asemenea, un proces de doliu pentru că viața se schimbă semnificativ.

 

Este important să înțelegem că fiecare dintre noi își duce doliul în mod diferit și așa cum poate. Sigur, putem să fim un sprijin pentru cei dragi nouă când trec prin doliu. Și putem să ne ajutăm pe noi înțelegând care sunt etapele procesului de doliu și apelând la sprijin profesionist pentru a face față durerii și a începe să ne reconstruim viața după o pierdere semnificativă.

 

Sursă poza: Soheyl Dehghan @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.