Cum să ajutăm pe cineva drag în perioada de doliu

perioada de doliu

Acum, după ce am înțeles prin ce etape normale trecem atunci când pierdem pe cineva sau ceva foarte drag nouă, ne va fi mai ușor să ne acceptăm pe noi înșine într-un astfel de moment greu, dar și să îi ajutăm pe cei de lângă noi când trec prin perioada de doliu. Să fim un sprijin pentru cei în durere nu este ușor … dar cu siguranță nici lor nu le este. Acum au mai mult ca oricând nevoie de noi.

 

Fiecare om trăiește, exprimă și procesează, sau nu, doliul, în funcție de mai mulți factori, atât interni cât și externi. Contează tipul de relație și atașamentul avut cu persoana dispărută, modul în care ea a murit, dacă am avut și alte pierderi semnificative și cum le-am gestionat, reziliența fiecăruia, gradul de traumatizare resimțit, cultura din care facem parte, sprijinul real pe care îl avem în exterior și chiar și nivelul de stabilitate financiară.

Cum să ajuți pe cineva drag în perioada de doliu?

– Încearcă să privești situația din punctul ei de vedere și să îi respecți sentimentele …deși uneori pot părea nerealiste. Atunci când simte această empatie se crează premisele să se deschidă și să vorbească și despre sentimentele dureroase și profunde cu care se luptă.

– Evită, în prima parte a doliului, să o întorci permanent și brusc la realitate. Fiecare om care trăiește un doliu, indiferent că o face de câteva săptămâni, sau luni, sau ani, este conștient într-o oarecare măsură de pierderea reală a persoanei dragi. Deși, poate, o caută încă în jurul ei, cum se întâmplă în cea de a II-a fază a doliului.

– Rămâi un ”însoțitor”. Oferă empatie, susținere, deschidere în a explora cu persoana în doliu toate dorințele ascunse, ideile neverosimile, durerile sfâșietoare, vinovăția chinuitoare. De asta are cel mai mult nevoie.

Fii rezervat cu sfaturile pe care, poate, vei avea impulsul să le oferi.

– Până când persoana în doliu nu a avut timpul necesar de a dezvolta o oarecare detașare în explorarea a ceea ce a trăit și o oarecare putere de a privi în viitor, sfaturile pot face mai mult rău decât bine.

–  Oferă-i ajutor practic dacă îl cere sau îl acceptă. Poți să faci cumpărături, să duci mașina la service, să îi gătești, să stai cu copiii etc.

– Petrece timp cu ea dacă își dorește acest lucru, sau oferă-i spațiu în caz contrar. Acceptă-i reacțiile și dorințele. Uneori poate avea stări schimbătoare, fie va dori să vorbească despre persoana dragă pierdută, fie nu va dori să o facă deloc. Pornește de la nevoile și dorințele ei o vreme. Poate nici ea nu va ști exact ce vrea, dar sigur va ști ce nu își dorește să facă.

Una dintre cele mai mari dureri a celor care suferă după pierderea cuiva drag este că se simt singuri în suferința lor. 

– Evită exprimările de tipul ”Trebuie să treci peste!”. Deși intențiile pot fi bune ceea ce ajunge la omul în suferință din fața ta este că tocmai suferința lui nu este justificată. Se va simți neînțeles și respins și va rămâne singur în suferința lui.

– Travaliul de doliu are cursul lui natural și e nevoie să fie trăit pentru a putea să creștem din el. Cu doliul nu te lupți. Îl trăiești!

– Dacă sunt reacții, acțiuni, simptome care par să îi pună în pericol viața, într-o formă sau alta, încurajează-l să caute ajutor specializat.

 

Ce ajută foarte mult sunt și grupurile de suport.

 

Sursă poza: Danny G @ Unsplash

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 541

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.