”Omul în căutarea sensului vieții” – 📚 De citit

Omul în căutarea sensului vieții

„Omul în căutarea sensului vieții”, scrisă de Viktor Frankl, este cu siguranță una dintre cărțile mele preferate. Și cred cu tărie că ar trebui să existe în biblioteca fiecăruia dintre noi. Nu este o carte ușor de citit, dar așa sunt multe adevăruri în general.

„Cel care are un „de ce” pentru care să trăiască, va suporta orice CUM.”, după cum spune filosoful Nietzsche, este mesajul repetitiv al cărții.

 

Și știu asta și din viața mea și toate luptele duse cu suferința, dar văd asta și în clienții mei. Știu că acest ”De ce” a fost ceea ce m-a salvat când am simțit că am ajuns pe fundul prăpastiei. Pentru că îl aveam pe băiatul meu și el avea nevoie de mama lui. Asta mă ajuta să mă trezesc în fiecare dimineața deși mă durea cumplit fiecare colț al existenței mele. Așa că da, cine are un ”de ce” pentru care să trăiască, va suporta orice ”cum”.

”𝑈𝑛 𝑜𝑚 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠̦𝑡𝑖𝑒𝑛𝑡𝑖𝑧𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑜 𝑎𝑟𝑒 𝑓𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑜 𝑎𝑙𝑡𝑎̆ 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑢𝑚𝑎𝑛𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑙 𝑎𝑠̦𝑡𝑒𝑎𝑝𝑡𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑑𝑟𝑎𝑔𝑜𝑠𝑡𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑓𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑎 𝑠𝑎 𝑛𝑒𝑖̂𝑛𝑐ℎ𝑒𝑖𝑎𝑡𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑣𝑎 𝑓𝑖 𝑛𝑖𝑐𝑖𝑜𝑑𝑎𝑡𝑎̆ 𝑐𝑎𝑝𝑎𝑏𝑖𝑙 𝑠𝑎̆-𝑠̦𝑖 𝑖𝑟𝑜𝑠𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆ 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎. 𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑒𝑙 𝑐𝑢𝑛𝑜𝑎𝑠̦𝑡𝑒 „𝑑𝑒 𝑐𝑒”-𝑢𝑙 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑒𝑛𝑡̦𝑒𝑖 𝑠𝑎𝑙𝑒 𝑠̦𝑖 𝑣𝑎 𝑓𝑖 𝑎𝑝𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑑𝑢𝑟𝑒 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑎𝑝𝑒 𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒 „𝑐𝑢𝑚”.„
„𝑂 𝑟𝑒𝑎𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑎𝑛𝑜𝑟𝑚𝑎𝑙𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑜 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡̦𝑖𝑒 𝑎𝑛𝑜𝑟𝑚𝑎𝑙𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑛𝑜𝑟𝑚𝑎𝑙.”
Cartea este structurată în două părți:

– în prima parte, descrie regimul inuman la care erau supuşi prizonierii în lagărele de concentrare din timpul celui de-al doilea război mondial. El fiind unul dintre prizonieri.

– în cea de a doua parte, detaliază metoda lui de lucru, numită logoterapia. Pe scurt, logoterapia vede ca rezolvare a suferinței, direcţionarea atenţiei către viitor și găsirea unui sens.

Cele trei principii de bază ale logoterapiei sunt:

– viaţa are sens în toate circumstanţele, chiar şi cele în cele mai dureroase

– motivaţia noastră principală pentru a trăi este dorința de a găsi sens în viaţă

– avem libertatea de a găsi sens chiar și atunci când ne confruntăm cu o suferinţă care nu poate fi schimbată

 

”𝑆𝑢𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑜 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑎̆ 𝑎 𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑖𝑖, 𝑙𝑎 𝑓𝑒𝑙 𝑐𝑎 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑚𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒𝑎. 𝑉𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑢𝑚𝑎𝑛𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑓𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡𝑎̆ 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑠𝑢𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑚𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒”.

„𝑁𝑢 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑚 𝑓𝑖 𝑗𝑒𝑓𝑢𝑖𝑡̧𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑏𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡 𝑡𝑜𝑡 𝑐𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑚, 𝑎𝑡𝑎̂𝑡 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑐𝑎̂𝑡 𝑝𝑎̆𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑚 𝑙𝑖𝑏𝑒𝑟𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑚 𝑟𝑒𝑎𝑐𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎̆𝑚.”
„𝐴𝑠𝑡𝑓𝑒𝑙, 𝑠𝑢𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑢𝑚𝑝𝑙𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡 𝑠𝑢𝑓𝑙𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑢𝑚𝑎𝑛 𝑠̦𝑖 𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠̦𝑡𝑖𝑒𝑛𝑡𝑎̆, 𝑖𝑛𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑑𝑎𝑐𝑎̆ 𝑠𝑢𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎𝑢 𝑚𝑖𝑐𝑎̆. 𝑃𝑟𝑖𝑛 𝑢𝑟𝑚𝑎𝑟𝑒, „𝑑𝑖𝑚𝑒𝑛𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒𝑎” 𝑠𝑢𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑒𝑖 𝑢𝑚𝑎𝑛𝑒 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑎𝑏𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑡𝑖𝑣𝑎̆.”
„𝑉𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑢𝑙 𝑟𝑎̂𝑛𝑑 𝑜 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑝𝑙𝑎̆𝑐𝑒𝑟𝑖𝑖, 𝑎𝑠̦𝑎 𝑐𝑢𝑚 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑎 𝐹𝑟𝑒𝑢𝑑, 𝑠𝑎𝑢 𝑜 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑖𝑖, 𝑎𝑠̦𝑎 𝑐𝑢𝑚 𝑎 𝑖̂𝑛𝑣𝑎̆𝑡̦𝑎𝑡 𝐴𝑙𝑓𝑟𝑒𝑑 𝐴𝑑𝑙𝑒𝑟, 𝑐𝑖 𝑜 𝑐𝑎̆𝑢𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖.”

„Omul în căutarea sensului vieții” este o carte pe care mi-am propus-o să o recitesc periodic, la fel cum recitesc și ”Privind soarele în față” scrisă de Irvin Yalom.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.