”Privind soarele în față” – Irvin Yalom – 📚 De citit

Privind soarele în față - Irvin Yalom

Privind soarele în față” scrisă de Irvin Yalom este o carte despre ”a-ți trăi cu bine viața” …. în care se vorbește mult despre moarte. Înțeleg că propoziția asta poate suna confuz, dar tocmai ea este ideea cărții, și una foarte bună chiar. Yalom expune această perspectivă pozitivă asupra efectelor confruntării cu tema morţii. Mai mult, o justifică cu exemple din filosofie, literatură, film, secvențe din sesiunile de pihoterapie avute cu clienții săi, dar şi din experienţa personală.

Atunci când ne confruntăm cu ideea propriei morţi – ”Privind soarele în față” – ne reașezăm viețile. Ne regândim prioritățile, relațiile și ne bucurăm mai intens de frumusețea din noi și din jurul nostru.

Nu este o carte despre cum să ne înfrângem teama de moarte. Este o carte despre cum să devenim îndeajuns de înţelepţi pentru a o înţelege şi a o integra. Într-un fel sau altul toți ne temem de moarte în felul nostru. Yalom îi întreabă adesea pe clienții lui ”Ce anume te sperie cel mai mult în legătură cu moartea?”.

”Ca să devii înțelept trebuie să asculți câinii sălbatici care latră în pifnița ta” – îl parafrazează Ilvin Yalom pe Nietzche.

Se pare că, cu cât ți-ai trăit mai puțin viața, cu atât anxietatea în fața morții este mai mare. Poate pentru că … se termină timpul de a trăi cu bine pentru tine. Yalom vorbește de două concepte foarte utile – experiența revelatoare și transmiterea prin reverberație:

  • Experiența revelatoare este acel tip de experiență în care te confrunți cu ideea propriei morți și care ajunge să îți îmbogățească viața. Expune și câteva exemple des întâlnite cum ar fi reuniunile de la școală sau ruperea unei relații. Experiențe revelatoare sunt și aniversările, mai ales cele de schimbare de prefix. Sau plecarea copiilor de acasă, pensionarea, bolile, accidentele, chiar și anumite vise. Discută pe larg acest aspect al viselor.
  • Transmiterea prin reverberație este cea mai bună metodă prin care poți să liniștești anxietatea în fața morții. Este vorba de efectul pe care noi îl avem asupra altora, de-a lungul vieții, uneori pe parcursul a mai multor generații. Nu este vorba doar de a-ți lăsa numele pe o plăcuță. Să fie ridicată o statuie în numele tău sau denumită o stradă ca tine. Transmiterea prin reverberație înseamnă să lași în urmă ceva din experiența ta de viață, fie că vorbim de copiii și nepoții pe care îi creștem, sau orice altă formă prin care experiența noastră a pătruns în sufletul cuiva și i-a făcut viața mai bună.
Ultimul capitol al cărții este adresat psihoterapeuților, dar eu îl găsesc ca fiind util pentru oricine.

Scrie despre subiecte precum ”Cum să abordăm anxietatea morții”, ”Puterea relaționării în depășirea anxietății morții”, ”Cum să lucrăm în contextul aici și acum” și ”Dezvăluirea de sine a psihoterapeutului” Așa cum spuneam, abordează și visele, ca pe o cale către aici și acum.

 

Ca și alte cărți pe care vi le-am recomandat în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” și aceasta vă poate duce cu un pas mai aproape de voi înșivă.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 535

2 comentarii la „”Privind soarele în față” – Irvin Yalom – 📚 De citit

  1. Nu am auzit de aceasta carte pana acum dar cred ca merita citita, pare interesanta si cu o noua perspectiva asupra vietii. Urmatoarea pe lista mea de lectura. Big thanks pentru recomandare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.