”E corpul meu, eu decid!” – Cărți pentru copii

E corpul meu, eu decid

Am luat de curând pentru David, cartea ”E corpul meu, eu decid” și vă spun sincer că ar trebui să existe în casa oricărui părinte. Știu că nu ne place să ne gândim că ar fi posibil ca vreunul dintre copiii noștri să fie expus la un comportament abuziv. Știu că numai gândul doare groaznic de mult. În realitate mult prea mulți copii sunt expuși la scene sau acțiuni care le pun în pericol siguranța fizică și emoțională.

Ce putem să facem noi, ca părinți?

Putem să creăm o relație de încredere cu copiii noștri, astfel încât să ne spună dacă sunt expuși la situații nepotrivite, dureroase, în care se simt inconfortabil, care îi sperie. Putem să vorbim cu ei, să le explicăm care sunt aceste situații. Să fie atenți la ce se simte în interior. Să știe ce să facă dacă le sunt propuse acțiuni nepotrivite, dacă li se arată poze cu zone intime sau dacă sunt atinși în zona intimă.

 

Cartea aceasta ajută să pornim de undeva. Ea conține imagini frumoase și optimiste. Este scrisă într-un limbaj prietenos și adaptat pentru copiii mici (recomandată copiilor peste 3 ani). Textul este scris într-un mod clar, simplu și blând. Explică despre ce înseamnă să te simți în siguranță, când nu ești în siguranță și ce poți face atunci. Vorbește despre părțile intime, limite personale, atingeri permise și nepermise. Explică diferența dintre secrete și surprize

 

La final sunt oferite sugestii de întrebări pe care le putem folosi pentru a iniția discuții cu copiii. Este important să vorbim cu copiii noștri și să le dezvoltăm capacitatea de a observa când nu sunt în siguranță, să le creștem încrederea în ei și convingerea că au puterea de a lua atitudine atunci când se simt în pericol.

 

Este o carte pe care și-o poate permite oricine. Și este o carte extrem de bună indiferent că ai o fetiță sau un băiat. Nu doar fetițele sunt expuse la acțiuni abuzive. Iar copiii cu risc cel mai mare sunt copiii neinformați, care nici nu înțeleg cu adevărat ce se întâmplă 🙁 

 

Recomandări de cărți și materiale pentru copii găsiți în categoria numită fix așa ”Cărți și materiale pentru copii” 🙂 .

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.