Joc pentru dezvoltare emoțională – ”Pantofii călători”

Obiectivele acestui joc pentru dezvoltare emoțională – ”Pantofii călători” sunt:
– Stimularea creativității și a cooperarii, mai ales prin coordonarea mișcărilor;
– Optimizarea capacităților empatice;
– Focalizarea atenției asupra propriilor sentimente și percepții interioare;

 

Vârstă recomandată: 10-14 ani

Tehnica utilizată: jocul

Materiale:

 

Descrierea exercițiului: Copiii sunt asezați în cerc. Fiecare participant își lasă câte un pantof în centrul cercului, formând o grămadă. Apoi, fiecare alege un pantof la întâmplare (îndemnați să nu își ia propriul pantof). Ulterior, participanții formează un lanț, ținându-se de mâini. Pantofii încep să fie transmiși în cerc, pentru a ajuge la proprietarii lor. Atenție să nu se arunce cu pantofii, să nu se acccidenteze 😊 Când fiecare își capătă pantoful jocul ia sfârșit.

 

La final, participanții rămân în cerc, dar se așează confortabili și sunt încurajați să reflecte asupra expresiei “a fi în pantofii celuilalt”, stimulând astfel empatia. De asemenea, se vor purta discuții facilitate de lucrătorul educațional despre trăirile experimentate prin joc.

 

Acest joc pentru dezvoltare emoțională – ”Pantofii călători” poate fi folosit și în lucrul cu adulții atât în grupuri de dezvoltare personală cât și ca joc de dezvoltare a coeziunii de grup în cazul livrării unor cursuri.

 

 

* Articolul conține informații din ”Metodologia de lucru pentru dezvoltarea competențelelor sociale și emoționale ale copiilor de vârstă școlară mică” elaborată de psiholog Cristina Buja și psiholog Oana Alexandra Budiș.

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 542

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.