Cum să transformăm conflictele într-o posibilitate de creștere?

Cum să transformăm conflictele într-o posibilitate de creștere

Conflictul este o parte naturală a vieții și uneori chiar necesară. Asta nu înseamnă că toate conflictele sunt productive sau benefice. Dar dacă sunt gestionate corect, ele ne dau șansă de creștere și adaptare. Conflictul poate fi distructiv dacă este gestionat într-un mod agresiv, lipsit de respect sau dacă escaladează în violență. Conflictele pot să apară în diverse contexte, de la relații familiale, la mediul de lucru, la prietenii sau cu necunoscuți. Nu putem să evităm la nesfârșit conflictele, dar modul în care le gestionăm poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului și asupra relațiilor noastre cu ceilalți. Cum să transformăm conflictele într-o posibilitate de creștere?

Gestionarea conflictelor necesită abilități de comunicare, empatie și rezolvare a problemelor.

Conflictele bune, care duc la creștere, sunt acele conflicte în care cei implicați abordează neînțelegerea dintre ei cu deschidere, respect reciproc și cu atenție pentru a stabili un scop comun. Aceste conflicte sunt cele care duc în final la o îmbunătățire a relațiilor.

Cum să transformăm conflictele într-o posibilitate de creștere?

– Să ne străduim să nu rănim și să reparăm ce am greșit

– Să acceptăm încercarea celuilalt de a-și îndrepta greșeala

Să reglăm intensitatea emoțională pentru a nu deveni prea furioși

Să identificăm care sunt triggeri și să discutăm deschis despre asta

– Să fim conștienți de triggerii celuilalt și să nu îi folosim pentru a câștiga conflictul

– Să încercăm să ne punem în locul celuilat, să înțelegem punctul lui de vedere

– Să rămânem focusați pe problema reală

– Să luăm în calcul compromisurile pentru a ajunge la o soluție

– Să nu aducem în discuție toate certurile și greșelile din trecut

– Să folosim exprimarea deschisă a ceea ce simțim fără să acuzăm sau să rănim: ”Simt …. atunci când tu/atunci când se întâmplă asta …. și am nevoie să ….”

 

Sursă poza: Priscilla Du Preez @ Unsplash

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.