”Mama și sensul vieții” – Irvin Yalom – 📚 De citit

Cartea ”Mama și sensul vieții” scrisă de Irvin Yalom reprezintă o colecție de 6 povești care redau procese de psihoterapie ale unor cazuri reale. 

”Mama și sensul vieții”, scrisă de Irvin Yalom, este o carte care poate satisface curiozitatea celor care nu știu cum se derulează ședințele de psihoterapie și ce presupune procesul intern de analiză și vindecare. Irvin D. Yalom este profesor de psihiatrie și psihoterapeut și are un dar fantastic de a scrie. Am citit atât de multe cărți scrise de el încât am pierdut șirul lor. Eu le citesc din perspectiva unui specialist care vrea să învețe din experiența unor psihoterapeuți buni. Totuși cărțile sunt scrise pentru publicul larg. 

Cartea ”Mama și sensul vieții” scrisă de Irvin Yalom reprezintă o colecție de 6 povești care redau procese de psihoterapie ale unor cazuri reale. 

Prima poveste ”Mama și sensul vieții”  a dat numele cărții și este chiar despre el însuși. Un mod curajos și onest de a ”comunica” cu cititorul. Este de altfel o conversație închipuită cu mama lui. O dezvăluire clară a durerii profunde care rămâne în interiorul unui copil atunci când nu primește afecțiunea mamei și nu crează un atașament sănătos cu ea. 

 

Prin povestea ,,Călătorii cu Paula” și povestea ,,Șapte lecții pentru avansați” Yalom ne așează față în față cu frica de moarte. Paula este o femeie remarcabilă, diagnostică cu cancer. Ea înființează împreună cu Yalom un grup de terapie pentru bolnavii care se luptă cu cancerul în stadiu terminal. În a doua poveste avem cealaltă perspectivă. Irene nu se poate împăca cu ideea pierderii soțului ei răpus de cancer. O scriere care cuprinde lupta interioară a celui rămas viu.

 

“Alinare Sudistă” descrie procesul de lucrul a unui psihoterapeut atunci când este în mijlocul unui grup de pacienți cu mari probleme psihice. Și când se adaptează la o constrângere care îi impunea să facă maxim 2 ședințe. Poveștile și nevoile pacienților sunt atât de diferite și totuși atât de asemănătoare. Apare acest adevărat că nu suntem construiți să fim singuri. Relațiile din viața noastră sunt cele care ne definesc și ne formează. Și apare și acest adevăr că doar prin a vorbi despre ce simți poți să te eliberezi de acele gânduri care te țin în neputință.

 

Ultimele două povestiri ”Dubla expunere” și ”Blestemul pisicii ungurești” conțin elemente științifico fantastice deși prima pornește de la o întâmplare adevărată. A fost o surpriză pentru mine să descopăr această îmbinare la el. ”Dubla expunere” mi-a plăcut și m-a ținut captivată în poveste. Cu a doua scriere care conține mult mai multă ficțiune, nu am rezonat. Totuși recunosc că este scrisă într-un mod care te poate prinde.

Și, deși sunt povești fictive, ele dezvăluie o parte extrem de importantă a psihoterapiei – transferul și contratrasferul. 

Aceste aspecte conțin gradul de sinceritate al psihoterapeutului în raport cu clientul, modul de autodezvăluire și fantezia de a salva clientul cu orice preț. În ,,Dubla expunere” pacienta ascultă înregistrările ședințelor oferite de Yalom care avea acest obicei. Într-o zi descoperă opinia reală a psihoterapeutului despre ea. Cum? El uitase să oprească caseta ei și a pornit înregistrarea lui despre cum i s-a părut acea oră și starea pacientei. Pacienta decide să rămână în terapie fără să dezvăluie eroarea lui, dar jucându-se cu informațiile pe care le știa.

 

,,Blestemul pisicii unguresti” este o scriere științifico-fantastic despre …. o pisică. Este o îmbinare între vis și realitate. Ascunde semnificația viselor și beneficiul analizării lor și subliniază această dorință de a salva cu orice preț pe cineva.

 

Ca și alte cărți pe care vi le-am recomandat în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” și aceasta vă poate duce cu un pas mai aproape de voi înșivă.

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 539

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.