Despre somnul bebelusilor – metode pozitive pentru un somn liniștit

Despre somnul bebelusilor

Am fost la conferința organizată de platforma educațională Totul Despre Mame pentru a afla despre somnul bebelusilor. În prima parte a conferinței Sarah Ockwell-Smith, psiholog britanic specializat pe problemele de somn ale copiilor și autoarea cărții “Soluții blânde pentru somnul liniștit al copiilor“, a vorbit despre  Metode delicate fără lacrimi pentru nopţi mai liniştite. Mai jos vă prezint un rezumat al discuțiilor:

Nou născuți:

De obicei dorm cel mai bine în brațe sau în sling. Nu au noțiunea de zi sau de noapte, iar ciclurile de somn sunt foarte scurte. Au nevoie să fie hrăniți des atât ziua cât și noaptea.
Durata medie de somn pe parcursul a 24 de ore este de 17-19 ore, fără delimitare între zi și noapte.

3-4 luni:

Cu ritmul circadian (ceasul organismului) aflat în fazele inițiale de dezvoltare, bebelușii pot începe să doarmă mai mult noaptea. Trezirile și hrănirile frecvente noaptea sunt normale.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 11-13 ore. Ziua dorm în medie 3-4 ore în 3-4 reprize.

4-5 luni:

Deși apar regresii de somn din cauza puseelor de creștere, asta nu înseamnă că bebelușii sunt pregătiți pentru înțărcare sau diversificare. Trezile din timpul nopții sunt mai frecvente.  Mesele nocturne sunt încă necesare.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Ziua dorm în medie 2,5-3 ore în 3-4 reprize.

6-9 luni:

Bebelușii pot dormi în reprize de 4-5 ore dar trezirile frecvente și mesele de noapte sunt în continuare normale. Înainte de această vârstă bebelușii nu ar trebui să doarmă în camera lor din pricina pericolului SMSS (Sindromului morții subite la sugari)
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Ziua dorm în medie 2,5 ore în 3 reprize.

9-12 luni:

Este vârsta obișnuită pentru regresiile de somn și perioada în care trezile nocturne și mesele de noapte se îndesesc. De asemenea, crește nevoia de a fi lângă părinte noaptea, din pricina anxietății de separare.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Ziua dorm în medie 2,5 ore în 2-3 reprize.

12-18 luni:

Copiii pot fi capabili să facă trecerea de la ciclurile de somn fără ajutorul părintelui și poate fi luată în calcul înțărcarea pe timpul nopții.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Ziua dorm în medie 2 ore în 2 reprize.

18-24 luni:

Copiii au adesea nevoie de părinți noaptea, pot începe să aibe coșmaruri. Vârsta obișnuită pentru regresiile de somn.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Ziua dorm în medie 2 ore în 1-2 reprize.

2-3 ani:

Somnul este în mod direct legat de comportament. Schimbări de genul începerea grădiniței, antrenamentul la oliță sau apariția unui bebeluș în familie pot duce la regresii de somn.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Ziua dorm în medie o oră într-o singură repriză.

3-5 ani:

La un moment data apare somnul de noapte fără incidente urinare, deși a face pipi în pat până în jurul vârstei de 7 ani nu este ceva anormal. Este vârsta obișnuită pentru terori nocturne și coșmaruri.
Durata medie de somn pe timpul nopții este de 9-12 ore. Somnul din timpul zilei tinde să dispară la un moment dat.

Copyright: Sarah Ockwell-Smith – The Gentle Sleep Book

Factorii care afectează somnul bebelușilor:
  1. Probleme fizice, psihologice.

Sunt o mulțime de afecțiuni fizice sau psihologice care pot influența somnul unui bebeluși: fren, reflux, anxietatea mamei, cezariana, lapte praf, alegie la un aliment, durere (dinți, răceală, burtică etc) . Dacă aveți sentimentul că bebelușul se confruntă cu o astfel de problemă, consultați medicul specialist.

  1. Nu înțelegem fiziologia somnului unui copil.

De multe ori când vine vorba de somn, ne luptăm cu normalitatea de a ține copiii aproape, de a-i hrăni, din cauza presiunilor din exterior și a detaliilor pe care nu le cunoaștem despre procesul somnului. De câte ori nu ți s-a spus că un bebeluș trebuie să doarmă toată noaptea, că dacă dormi cu copilul nu mai faci sex cu partenereul, că trebuie învățat independent, că dacă mănâncă noaptea îi strici stomacul, că e normal pur și simplu să doarmă în altă camera? Eu le-am auzit pe toate. Numai mituri, de altfel.

În majoritatea cazurilor bebelușii au nevoie să fie alăptați cel puțin până la 12 luni, de multe ori chiar și după. De ce? Fiindcă le este foame. Noi am putea dormi dacă ne-ar fi foame? Mulți bebeluși au nevoia psihică de a dormi cu mama. Sarah Ockwell-Smith a făcut o comparație tare faină ”Animalele dorm împreună, nu în camere separate, nici în colțuri separate. Suntem singurele mamifere care ne separăm puii în somn.”

  1. Avem așteptări nerealiste

Ni se spune, credem, auzim, aflăm că trebuie să doarmă 12 ore, să nu mănânce noaptea, să se culce singur, dar de obicei au nevoie de mai puțin somn decât credem și au nevoie de hrană și de noi. Ora biologică normală la care sunt setați oameni, deci nu numai copii, să se trezească este 6:30 7:30, susține Sarah Ockwell-Smith. Și eu care mă gândeam că David e prea matinal, când de fapt eu sunt mai înceată 🙂

  1. Mediul

Temperatura optimă care asigură copiilor un somn odihnitor este de 18 grade. Lumina artificială, televizorul, tableta, telefonul îi pot transmite bebelușului semnale că e timpul să se trezească, așa că e bine să evitați să le folosiți.

  1. Dieta bebelușului și a mamei

Studiile arată că din acest punct de vedere nu există o diferență între bebelușii alăptați și cei hrăniți cu lapte praf, în sensul că laptele praf nu va face ca bebelușul să nu mai ceară noaptea hrană. De altfel și dacă îl oferi lapte fără să ceară îi poți întrerupe somnul. Ghidează-te după cerințele copilului.

Dacă îi ies dinții și îi dai cu calmant, care conține aditivi, pe gingii, somnul poate fi afectat. Începerea diversificării înfluențează somnul (constipație, diaree, disconfort, adaptare fizică la alimente noi).

  1. Ora la care îi culcăm nu coincide cu cea la care sunt pregătiți să adoarmă.

Sarah Ockwell-Smith susține că mai devreme de 19:40 corpul nu e pregătit să adoarmă, în schimb prea târziu, copiii au prea multă energie, iar creierul le transmite că de fapt trebuie să se trezească și devin irascibili.

Care sunt semnele tipice de oboseală:

– Se freacă la ochi și cască
– Ochi înroșiți, umezi
– Privire fixă, se uită în gol
– Se trag de ureche
– Își ating repetitiv capul
– Își feresc privirea, nu te privesc în ochi
– Crize de furie dese
– Își pierd răbdarea, interesul, față de orice
– Cad/sunt neîndemânatici

  1. Primitivitate

Ce spune Sarah Ockwell-Smith? De multe ori nu e vorba că au copiii noștri o problemă cu somnul, de obicei avem noi o problemă, fiindcă noi trebuie să muncim, să aducem mâncare, să dormim, ca să putem munci să aducem mâncare.

 

 

Sursă poza: Ciprian Sam @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

2 comentarii la „Despre somnul bebelusilor – metode pozitive pentru un somn liniștit

  1. O fi spus doamna toate astea dar nu are dreptate. Exista copii, al meu de exemplu care nu a dormit niciodata mai mult de 14 ore din 24. Si totusi, in ciuda faptului ca a dormit atat de putin a luat bine in greutate si s-a dezvoltat normal. Numai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.