Purtarea bebelusilor in sisteme ergonomice

sisteme ergonomice

Mie nimeni nu mi-a povestit despre sisteme ergonomice de purtat. Mai mult, cineva drag mi-a facut cadou un marsupiu neergonomic, numai bun de chinuit copilul. Intentiile au fost unele frumoase, dar lipsa de informatie, intr-o lume plina de acces la informatie, ne face sa mai gresim. In plus, din pacate, in magazine gasesti o multitudine de astfel de sisteme cu etichete sonore, precum Chicco, Inglesina, Baby Bjorn, etc. Nu dati bani grei sa va chinuiti copii!

 

La scurt timp dupa ce am aflat ca sunt insarcinata agenda mea cea rosie a inceput sa se umple cu liste de cumparaturi. Treceam acolo tot ce aflam ca voi avea nevoie. Si tot ce stiam ca nu am neaparat nevoie, dar imi doream. Asa se intampla la primul copil. Ajungi sa cumperi miliarde de lucruri cand el tot ce isi doreste sunt bratele tale si lapticul tau.

 

Pe David l-am purtat de la 4 luni, cand brusc a descoperit el ca bratele mele sunt mult mai confortabile si amuzante decat carutul pe care tatal lui l-a ales cu greu. Nici nu pot sa imi amintesc cate saptamani s-a informat asupra acestui aspect. Atunci am aflat, din intamplare, despre comunitatea mamicilor indragostite de purtat bebelusi. De la ele am invata si am inteles cum, de ce, de la ce varsta, iti poti purta sanatos copilul, folosind tot felul de “carpe” frumos colorate.

De ce sa ne purtam bebelusul in sisteme ergonomice?

1. Picioarele sunt mentinute intr-o pozitie sanatoasa (se formeazea un M intre solduri, femur si tibii, tipic pozitiei de ”broscuta”). Aceasta pozitie este recomandata in prevenirea si tratarea displaziei de sold. In marsupiile neergonomice copilul are picioare atarnate, presiunea fiind exercitata pe oasele pubiene.
2. Spatele este curbat în formă de “C”, o pozitie naturala pentru bebelusi. In marsupiile neergonomice un copil este fortat sa isi tina spatele drept, asta in cel mai “fericit” caz (daca pot sa zic asa), atunci cand nu este purtat cu fata catre lume si isi curbeaza spatele concav, care ne conduce la urmatorul punct:

Purtarea copilului in sisteme ergonomice îl ajută din punct de vedere emoțional.

3. Copilul poate fi supus ultra-stimularii, fara a putea sa se ascunda cand ceva il sperie, fara a se putea linisti vazand chipul cunoscut si simtind mirosul cunoscut.
4. Pozitia cangur (lipit de pieptul mamei) intr-un mediu sigur si bland, il relaxeaza pe bebelus. Sunt studii care sustin ca aceasta pozitie ajuta copiii sa planga mai putin (1981 al lui Hunziker şi Barr) si calmeaza durerile de colici.
5. Este un ajutor incredibil pentru mama sau persoana care ingrijeste copilul. In timp ce ii oferi bebelusului prezenta ta, de care el are nevoie ca de aer, iti raman si doua maini libere pentru alte activitati (gatit, spalat vase, cumparaturi, joaca cu celalalt copil, plimbari relaxante fara sa iti faci griji de scari si alte impedimente etc).

Care sunt aceste sisteme ergonomice?

1. Wrap-ul elastic sau neelastic. Este potrivit chiar de la nastere si se poate folosi pana cand copilul are 20 de kg.
2. Sling-ul cu inele se poate folosi din primele zile de viata si pana cand copilul e mare, aproximativ 18 kg.
3. Marsupi Plus, este recomandat din primele luni de viata (3,5kg pana la 15kg).
4. Sling- ul fix (Pouch-ul) este potrivit din jurul varstei de 4 luni si pana cand copilul e mare (este singurul sistem pe marimi, deci nu poate fi folosit acelasi si de mama si de tata).
5. Mei-Tai-ul se poate utiliza de la 4-6 luni, cand copilul isi poate tine singur spatele.
6. Soft Structured Carrier (SSC) se poate folosi de la o anumită greutate (7 kg) pana la aproximativ 20 kg.

10425462_10152594290978784_5879277259072826174_n

 Sursa poza

Sunt firme care, cu ajutorul unor accesorii, sustin ca este posibila folosirea de la nastere a Marsupiului Plus si a SSC-ului. Eu personal, si nu numai, nu recomand Marsupi Plus mai devreme de 4 luni si SSC-ul mai devreme de 6 luni (aproximativ 70 cm si 7 kg). Pana la aceasta varsta un bebelus nu isi sustine foarte bine capul si nu sta in fundulet nesprijinit.

 

Din pacate aceste sisteme nu le puteti achizitiona din magazine (nu inteleg de ce firme mari isi “murdaresc” numele cu sisteme nesanatoase in loc sa confectioneze ceva cu adevarat util). In schimb exista site-uri de unde puteti comanda, care va ofera inclusiv oportunitatea de a proba sau de a inchiria sisteme pentru cateva zile, pentru a vedea cum functioneaza si cum reactioneaza bebelusul vostru. Exista si grupuri de suport unde puteti adresa intrebari, cumpara produse second hand sau chiar invata cum sa va confectionati singure un sistem de purtare.

 

Stiu ca uneori aceste sisteme pot parea complicat de utilizat, dar credeti-ma, sunt atat de prietenoase, simple si folositoare incat va veti indragosti instantaneu.

Link-uri utile:
Poarta-ma
Isara
Scutecila
HipHip
Bumbo Design
MeiTai Bebe
Mamagolo
Kiddyshop
Pufushop
Bebepufulete
KinderStuff
Casa Zamfirei
Grup de suport
Grup de vanzare/cumparare
Grup confectionare sisteme

 

Sursă poza: Jenna Christina @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 542

18 comentarii la „Purtarea bebelusilor in sisteme ergonomice

  1. Foarte bun Articolul. Pana acum 1 an si 7 Luni nu stiam ca exista
    sisteme ergonomice de purtarea bebelusilor. Este unul din primele lucruri pe care le-as cumpara pt bebele meu.

  2. super articolu . Am citit pe diferite site-uri despre ele insa nu aveam informatie destula , vroiam ceva concret dar nu aveam de unde pt ca maj prietenelor se uita ciudat si , citez ” copilu trebuie invatat in carut !! ” . Eu vreau sa il simt aproape de mine , mai ales ca am avut ghinionu sa nu am laptic si nu m-am bucurat prea mult de tinerea lui la pieptl meu . Bebe are 4 luni . Deci pot folosi ” carpele ” colorate ?? Nu am avut incredere ca sunt ok de la nastere d-aia nu am cumparat pana acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.