Cum să folosești laudele pentru a dezvolta stima de sine a copilului

Știu că discuțiile despre laude sunt cu pro și contra. Din punctul meu de vedere nu lauda este problema, nu ea în sine. Până la urmă copiii sunt absolut incredibili, este imposibil să nu îi lauzi 🙂 . Și chiar au nevoie de recunoașterea și validarea părinților în crearea unei bune imagini de sine. Copiii se văd și se formează prin părinții lor. Prin urmare, nu lauda este problema ci modul în care o facem. Chiar este o diferență foarte mare între un ”Bravo” spus repetitiv, automat și pentru orice și ”Ești foarte bun la asta”, ”Ai făcut o treabă foarte bună aici”, ”Cât de frumos ai aranjat patul”, ”Uite cât de bine te-ai descurcat să te îmbraci singur” etc. Laudele au și ele rolul lor, dar contează mult modul în care le exprimăm și cum și când le folosim. Cum să folosești încurajările și laudele pentru a dezvolta stima de sine a copilului?

 

Pe scurt, lauda are o funcție pozitivă în relaţia dintre părinte şi copil doar atunci când are valoare de încurajare. Iar efectul ei depinde foarte mult și de măsura în care copilul are încredere în adultul care îl laudă.

Fii sincer!

Dacă folosești ”Bravo” pentru orice face copilul, el va simți că doar aplici o strategie. Dacă spui robotic ”Bravo” pentru el va deveni doar un sunet de fond. 

Fii specific și descriptiv!

Evită exprimările generale de tipul ”Ești cuminte”. Subliniază cât mai exact acele comportamente care sunt o evoluție. Detaliază momentul clar, cine, ce, când a făcut un anumit lucru. ”M-a ajutat că astazi ai avut răbdare să aștepți 20 minute cât am stat la rând să plătim facturile”. ”E curat în camera ta” este impersonal, nu duce cu gândul la cine a făcut și ce anume mai exact. ”Îmi place cum ai aranjat plușurile în pat” exprimă o atitudine clară asupra unei acțiuni exacte făcută de copil.

Amintește-i de momentele în care a progresat și altă dată.

Cât de bine te descurci să mănânci singur, acum”. ”Citești mult mai corect acum, ai reușit să înveți toate literele”.

Rămâi axact pe efortul depus, nu pe rezultat!

Arată-i că apreciezi eforturile lui. ”Bănuiesc că este greu să aștepți mult timp să vină și rândul tău să folosești leagănul. Mi-a plăcut cum ai vorbit cu fetița din leagăn și cum i-ai explicat cât de mult îți dorești să îl folosești și tu ”. Deși, poate, a fost și nerăbdător pe alocuri pentru că a fost greu să aștepte.

Exprimă încurajarea cât mai aproape de momentul când se întâmplă acțiunea!

Cu cât este mai aproape oferită, cu atât îi este mai ușor să facă legătura între comportamentul lui pozitiv și reacția părintelui.

Nu lăuda copilul prin comparație cu alții!

Copiii învaţă să-şi aprecieze propria valoare în comparație cu alții, nu prin prisma a ceea ce este el.

Nu exagera cu laudele și încurajările!

Folosește aprecieri și încurajări atunci când observați o mică evoluție în comportament. Lauda oferită pentru o schimbare de comportament vine să întărească comportamentul pozitiv. Dacă îi lăudați tot timpul, pentru absolut orice, va pierde din încrederea că sunteți sinceri.

Fii atent la ceea ce face copilul și spune-i ceea ce vezi.

Observ că ai strâns jucăriile”, ”Te-ai încălțat singur”, ”Ai făcut deja jumătate din temă, încă 2 exerciții și ai terminat”.

Spune-i copilul ce simți pentru el, cât mai des posibil.

Când copilul se simte iubit necondiționat devine mai deschis, mai comunicativ și mai cooperant.

 

Sursă poza: Anna Kolosyuk @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

Un comentariu la „Cum să folosești laudele pentru a dezvolta stima de sine a copilului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.