Copilul care are incredere in el insusi si in lume rezolva cu mai multa usurinta situatiile conflictuale si face fata experientelor mai putin pozitive din viata lui. Ceilalti sunt tematori, anxiosi, critici si gasesc cu greutate solutii la problemele cu care se confrunta. Stima de sine se dezvolta inca din primii ani si suporta multiple modificari de-a lungul vietii. Pentru o stima de sine sanatoasa este necesar ca un copil sa se simta capabil sa indeplineasca diverse actiuni/activitati si in acelasi timp sa se simta iubit.
Cum se manifesta un copil cu stima de sine scazuta?
– copilul nu doreste sa incerce noi activitati din teama ca va esua;
– il auzi spunand des “nu pot”, “sunt prost”, “de ce sa incerc, oricum nu imi iese”, “oricum nu fac nimic bun”, “nu pot sa invat sa fac asta”;
– renunta usor la a incerca sa rezolve o situatie, sa realizeze o activitate;
– isi vede defectele, dar nu este capabil sa descopere si calitatile;
– in general este dezamagit de el insusi;
– isi supraestimeaza esecurile;
– este predominant pesimist;
– evita interactiunea cu mai multi copii si intotdeauna asteapta ca cineva sa preia conducerea grupului.
Cum il poti ajuta sa isi dezvolte stima de sine?
1. Fii afectuos! Copilul are nevoie sa stie ca este iubit si apreciat. Imbratiseaza-l des. Spune-i ca apreciezi realizarile lui. Fiecare copil are nevoie sa auda ca parintele se mandreste cu el. Creaza acasa o atmosfera sigura si plina de afectiune. Copiii care traiesc intr-un mediu abuziv sau ostil tind sa dezvolte o stima scazuta.
2. Ai grija ce spui si cum spui! Incearca sa gasesti cuvintele potrivite atunci cand copilul tau are un esec si asigura-l ca nu doar rezultatul conteaza ci si munca depusa.
Evita sa etichetezi copilul “prostule”, “lenesule”, “obraznicule”, “neindemanaticule”. Copiii devin ceea ce le spun parintii ca sunt.
La fel este important cum ii explici atunci cand face o greseala. De exemplu, daca tipa sau isi loveste fratele mai mic atunci cand i-a stricat o jucarie, incearca sa nu tipi la el sau sa ii aplici o pedeapsa, este suficient ca si-a pierdut jucaria preferata, adica tu 😊 . In schimb ai putea sa ii spui “Te inteleg ca esti suparat. Sa tipi si sa lovesti nu te va ajuta sa repari jucaria si nici nu il va face pe fratele tau sa inteleaga cu ce a gresit. Te rog sa te calmezi si sa gasim impreuna o solutie”.
3. Fii tu insuti un model pozitiv pentru el! Copilul este oglinda parintelui. Daca va avea un model optimist, realist, cu incredere in fortele proprii, atunci copilul va prelua din acest comportament. Un adult cu incredere in el insusi va creste un copil cu incredere in el insusi.
4. Ghideaza copilul sa priveasca cat mai obiectiv situatiile cu care se confrunta, de exemplu faptul ca intampina dificultati in a invata o limba straina nu face din el un elev slab.
5. Si sigur nu in ultimul rand, increderea in sine, si la copii si la adulti, se obtine cu realizari mici si dese. Este important sa directionezi copilul catre activitati potrivite abilitatilor si aptitudinilor lui, iar asta inseamna ca mai intai sa le descoperi 😊 .
Citeste si:
Dezvoltarea abilitatilor emotionale pe categorii de varsta
Cum il ajut pe copilul meu cand are o criza de furie
Idei de jocuri pentru dezvoltarea emotionala a copilului tau
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦