Varsta potrivita pentru a inscrie copilul in colectivitate?

varsta potrivita pentru a inscrie copilul in colectivitate

Am întâlnit des părinți care se întreabă care este varsta potrivita pentru a inscrie copilul in colectivitate. Sunt mulți factori de luat în calcul, de la temperamentul copilului, la dinamica familială, la buget și contextul situațional al familiei, și mai ales nivelul de pregătire emoțională al copilului și al mamei. Nu este știință exactă, dar din punct de vedere al dezvoltării emoționale, este recomandată vârsta de 3 ani. Știu, din păcate mulți părinți nu își permit luxul acesta. Nici eu. Din punct de vedere al mamei și pregătirii ei emoționale, nu există o vârstă recomandată 🙂 . Sincer, cam mama dă tonul, ea taie cordonul obilical. Dacă ea vede această schimbare ca pe un pas firesc de urmat și nu ca pe o ruptură și o traumă, și copilul va fi pregătit.

Primii 2 ani din viața unui copil sunt semnificativi pentru a stabili atașamentul față de părinți.

Apoi, la intrarea în colectivitate va fi de ajutor dacă vorbește suficient cât să se facă înțeles. Este posibil să adune frustrări și va ajuta dacă va ști să își exprime și să își gestioneze emoțiile. Oastfel de schimbare aduce cu ea o presiune pentru copil. Din experiență vă spun că la 1-2 ani, copiii nu sunt atrași de activități organizate ci mai degrabă de libertatea de a explora. Da, la creșă/grădiniță dezvoltă aptitudini noi, prin imitare. De exemplu să mănânce singur (asta dacă nu mergi pe BLW și deja știe de foarte mic). Să se spele pe dinți. Să se dezbrace și îmbrace singur etc. La fel de bine le poate învăța de la părinte.

După 3 ani copilul are nevoie, și cere asta, de colectivitate și interacțiune de mai lungă durată cu copiii.

Știe și vrea să se joace cu alți copii. Înțelege regulile și participă la activități organizate. Știe să meargă bine, să urce și să coboare scări, să folosească toaleta. Să se exprime, să comunice cu educatoare dar și să îți povestească ce face la grădiniță. Să gestioneze conflicte sau să înțeleagă cum să o facă atunci când i se explică. De obicei are un sistem imunitar mai matur în sensul că face altfel față bolilor și în colectivitate e greu să îi protejezi de viroze și alți crocobauri.

 

Asta nu înseamnă că înscrierea in colectiv la 1 an si chiar mai puțin, îi va traumatiza pe viață, dar cred că strict pentru ei este mai securizant să stea cu părinții. Grădinița sau creșa, până în 3 ani NU îi poate oferi copilului ceva ce un părinte nu îi poate asigura. Noi credem că ei au nevoie de colectivitate, și da, au, dar este suficientă interacțiunea în parc și locuri de joacă, strict pentru necesitățile lor la vârsta asta.

Nu discut despre motivele fiecăruia de a înscrie copilul la creșă la o vârstă mai mică.

Eu l-am înscris pe David la creșă la 2 ani și 2 luni, devreme față de vârsta pe care eu o consider optimă. Așa că știu foarte bine cum e cu potriveala din târg. Nu discut despre motivele fiecăruia de a înscrie copilul la creșă la o vârstă așa mică. Știu că ele sunt întemeiate: nu există bunică de încredere care să poată și să vrea să stea cu nepotul/nepoata, trebuie să te întorci la muncă, ești la 2 pași de depresie pentru că nu te poți adapta noului statut, indemnizația nu îți ajunge să plătești nici măcar facturile, mai ai un copil mic etc … etc … sigur mai există și altele.

 

Dacă circumstanțele te ajută să amâni înscrierea în colectivitate până la 3 ani, bucură-te de privilegiul de a petrece mult timp cu copilul tău, făcând diverse activități interactive și cu potențial de a-i dezvolta intelectul și compensează prin înscrierea la ateliere și locuri de joacă pentru a interacționa cu copiii de vârsta lui.

 

 

Sursă poza: Paige Cody @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

Un comentariu la „Varsta potrivita pentru a inscrie copilul in colectivitate?

  1. Băiețelul meu are în prezent 2 ani și 7 luni, în februarie face 3 ani, dacă abia anul viitor în toamna va merge la gradinita, este prea târziu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.