Joc BINGO pentru învățarea literelor 

David va începe școala în toamnă … sper eu, că acum, cu această criză, nici nu mai știu ce să cred. Dar ce știu sigur este că, atâtea luni de lipsit de la grădiniță și de la un program structurat de învățare, îl poate lăsa un pic în urmă cu unele achiziții. Nu îmi fac griji deloc cu cifrele și matematica, se pare că are o înclinație spre asta. Cu literele …  aici am zis că este cazul să ne concentrăm un pic prin joacă. Toți copiii învață mai ușor dacă o fac jucându-se. Așa că, vă propun un joc de BINGO pentru învățarea literelor. La noi a prins foarte, foarte bine și poate fi jucat în mai mult de 2 persoane, dacă se întâmplă să fiți mai mulți prin casă.

Ce am folosit:

– coli albe (cartonate sau simple)

– piese lego (puteți înlocuit cu cartoane colorate, pietricele, bomboane, monezi etc)

– cariocă neagră

– creioane colorate

– riglă

– foarfecă

Cum am procedat:

Am tăiat coli de hârtie în dimensiuni mai mici pe care am scris apoi literele alfabetului.

Pe coli de hârtie am trasat un pătrat cu 16 pătrățele folosind o riglă pentru a măsura să fie egale (4 cm cu 4 cm fiecare pătrat). Am tăiat marginea în plus rămasă pe hârtie și asta doar din motiv estetic 🙂 .

Am făcut 4 astfel de șabloane pe care am scris litere în așa fel încât să nu se repete pe aceeași foaie. Pentru a fi mai ușor am aliniat foile și am notat literele alfabetului, în ordine, câte una pe fiecare foaie, la nimereală, fiind atentă să nu le repet. 

Am colorat fiecare foaie cu o altă culoare pentru a fi mai ușor să alegem și să le mai schimbăm când ne plictisim de aceleași litere.

📍Jocul poate fi făcut și cu cifre.

📍 Dacă aveți imprimantă puteți să creați șabloanele și foile cu litere pe laptop și să le printați.

📍 Jocul în sine este tipic și foarte simplu. Fiecare alege un șablon. Se amestecă foile mici cu litere, se extrage câte una, se strigă, cine o are pe foaie pune un cub de Lego și cine face primul linie sau diagonală, strigă BINGO.

📍 Ce am făcut eu cu David a fost ca mai întâi să îl rog să citească fiecare literă pentru a mă asigura că își amintește, le cunoaște, le repetă și apoi când aude numele literei o identifică mai ușor.

📍 Am ales să extrag eu foile cu litere și să le pronunț pentru a mă asigura că el caută litera pe foaie și după sunetul pe care îl aude, nu doar vizual, identificând un scris similar cu cel de pe foaie. Funcționează și invers, să le aleagă el și să le numească 🙂 .

Care sunt oportunitățile de învățare:

– învățarea literelor

– îmbunătățirea capacității de a rămâne concentrat pe sarcină

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 539

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.