Aceste 9 idei de jocuri de cunoaștere pot fi folosite atunci când vă doriți să realizați facilitarea autocunoașterii și cunoașterii în grupul de copii, să stabiliți primul contact și apropierea dintre ei.
Prenumele și mingea
Animatorul stabilește un contact vizual cu o persoană din grup și pronunță prenumele său, plasându-i mingea. Cel care primește mingea va proceda la fel. Dacă cineva nu este sigur de prenumele cuiva are posibilitatea să întrebe. Odată cu avansarea jocului poți mări ritmul cu care se aruncă mingea, după care poți introduce încă una sau două, până când viteza de aruncare crește considerabil.
Obiecte zburătoare
Animatorul arunca o minge, spunând prenumele celui căruia îi este aruncată. Cel care a prins mingea rostește prenumele altui participant și îi aruncă mingea. Pentru a complica jocul, pe rând, se introduc și alte obiecte (măr, hârtie igienică, un șervet etc.). Jocul ia sfârșit când începe haosul.
Puterea
Anunță copiii ca cel care are mingea deține puterea și poate adresa oricui din grup o întrebare. Participanții își transmit mingea unul altuia, de fiecare dată întrebând câte ceva și primind răspunsurile care îi interesează.
Colorează-mi lumea
Distribuie foi și creioane colorate și roagă participanții să scrie culoarea lor preferată. Apoi, pe rând, fiecare anunță culoarea sa preferată și pentru fiecare literă din cuvântul respectiv numește o caracteristică personală, de exemplu: roșu-rapid, onest, șarmant, ușor.
Foaia cu autograf
Distribuie fiecărui participant câte o fișă și un pix sau creion. Roagă-i să se reprezinte printr-un desen și să adauge o propoziție care să descrie un lucru unic despre sine, o preferință, o deprindere, o realizare etc (de exemplu, îmi place fotbalul, vorbesc limba spaniolă, mă descurc la jocurile pe calculator etc). Când toți au terminat, colectează fișele într-o pungă, amestecă-le și distribuie-le la întâmplare. Dacă cineva a extras fișa sa, spune-i să o schimbe. Acum propune participanților să găsească posesorul fișei și să-i ia un autograf.
Floarea
Fiecare participant primește câte o fișă cu o floare și își scrie numele pe ea. În fiecare petală participanții notează câte un lucru despre sine. Cei care doresc își pot colora florile. După prezentări, poate fi organizată o expoziție de flori. Poți încuraja participanții să deseneze florile singuri.
Jocul frânghiilor
Pregătește din timp bucăți de frânghie de diferite mărimi. Propune participanților să aleagă câte o bucată de frânghie. Sarcina lor este să înfășoare toată frânghia pe degetul arătător al unei mâini. La fiecare înfășurare a frânghiei persoana trebuie să dezvăluie un detaliu despre sine.
Oglinda magică
Un voluntar va începe activitatea. Ceilalți vor forma o oglindă unică de dimensiunea unui perete. Voluntarul stă în fața oglinzii și face diverse mișcări, pe care oglinda le reflectă cu exactitate. Când dorește, persoana se întoarce la locul sau, iar altcineva trece în față.
Îmi place … pentru că …
Participanții sunt rugați să se așeze în cerc şi să spună ce le place la persoana din dreapta lor. Oferă-le timp pentru ca mai întâi să se gândească la întrebare.
Aceste 9 idei de jocuri de cunoaștere le-am folosit în lucrul cu grupuri de copii sau tineri sau adulți.
Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦