Este mai ușor decât puteți să vă închipuiți să transformați o cutie într-o masă de fotbal pentru copii. Și ce nu am prevăzut eu a fost că acest proiect îl va ține atât de preocupat pe David (6 ani) încât să lucreze 2 zile la el, să vină cu tot felul de idei și să uite de televizor 😀 . A fost unul dintre cele mai frumoase și complexe proiecte pe care le-am făcut împreună, până acum. De altfel este și un joc distractiv. Iată cum să faci o masă de fotbal.
Vă prezint varianta noastră complexă, așa cum a gândit-o David. Puteți să săriți peste câțiva pași, la fel cum puteți folosi și o cutie mai mică, sau mai mare).
Ce am folosit:
– 1 cutie (dimensiunea 46 cm lungime, 33 cm lățime, 13 cm înălțime)
– 12 paie groase
– 20 clești de lemn
– 1 minge de ping pong
– acuarelă și pensule
– carioci
– coli albe
– riglă și creion
– foarfecă
– pistol cu silicon
– lipici
Cum am procedat:
Noi am tăiat cutia care era prea înaltă, folosind un cuțit și am ajuns la dimensiunea de 13 cm înălțime. Apoi David a tăiat porțiunea pentru porți, cu o foarfecă, după ce am făcut eu măsurătorile. Am lipit marginile cutiei acolo unde a fost nevoie. Inițial am folosit scotch, dar nu vă recomand dacă ulterior vreți să pictați așa cum am făcut noi.
După ce s-a uscat lipiciul ne-am ocupat să pictăm terenul, porțile și să deseneze David, oamenii din tribune.
Pentru a nu risca să se îndoaie cutia din cauza apei din acuarele vă recomand să o lăsați până a doua zi cu greutăți peste ea. Eu am folosit tratatele de psihoterapie 😀 . A doua zi am pictat careul cu alb și cleștii cu roșu și cu albastru, câte zece pentru fiecare echipă.
Am măsurat distanța și am găurit cutia cu o foarfecă. Aveți grijă să faceți găurele suficient de largi încât să se poată mișca paiul, dar nu foarte largi pentru a nu risca să iasă paiul prea ușor.
Pentru a prinde paiele între ele și pentru a le face mai rezistente (să nu se rupă sub greutatea cleștilor) procedați astfel: mai întâi puneți un sul mai mic și lipiți cu silicon. Apoi adăugați suluri mai lungi de hârtie și într-un capăt și în altul.
Am pus paiele în găuri. Pentru a evita să alunece paiele și pentru a delimita paiele fiecărei echipe, am tăiat bucăți de paie un pic mai groase ți le-am prins cu silicon, de jur împrejur (de la silicon nu puteai să mai împingi paiele dintr-o parte în alta și să cadă). Puteți să folosiți elastice de bani pentru a face asta.
Am agățat cleștii pe paie în formațiunea cerută cu insistență de către David și ne-am apucat de colorat și marginile, pentru că așa a dorit copilul 🙂 .
Care sunt oportunitățile de învățare:
– dezvoltarea creativității
– îmbunătățirea capacității de a rămâne concentrat pe sarcină
– dezvoltarea dexterității și preciziei
– îmbunătățirea motricității fine
Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.
Sursă poza: Gabriella Clare Marino @ Unsplash
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦