Interviu – Cum să faci să nu te enervezi pe copii?

te enervezi pe copii

[spu popup=”22027″]YOUR TEXT OR IMG HERE[/spu]Anca, de la Anca’s Diary m-a invitat să vorbim despre nervi 🙂 . Ai noștri pe copii. Știu că este un subiect delicat, că poate fi greu să recunoaștem că minunile noastre, pe care le adorăm, ne pun uneori nervii pe bigudiuri și creierii pe moațe. La fel ne este greu să gestionăm vinovăția care vine atunci când nu ne-a ieșit cu reglajul emoțional și am țipat la copii. Nu zic că este un lucru bun, dar știu că nu există părinte pe lumea asta care să nu fi țipat măcar o singură dată la copil. De ajutor este să înțelegi ce se întâmplă cu tine. Și apoi să găsești cum să faci să nu te enervezi pe copii … măcar nu atât de des 🙂 .

 

Am vorbit despre motivele pentru care ne enervăm, ce se ascunde de fapt în spatele furiei noastre.

 

Ne enervăm pentru că suntem oameni și noi, cu resurse limitate și cu nevoi, nevoi care nu sunt tot timpul îndeplinite. De fapt aici este și buba. Când nevoile noastre de bază rămân neacoperite, ni se golește rezervorul de răbdare. Și mai este un aspect, ne enervăm mult mai ușor când ei calcă pe rănile noastre. Sigur că ei nu fac asta dinadins, nu ne cunosc rănile. Uneori nici noi nu le conștientizăm cu adevărat.

Cum reacționăm când ne enervăm este cu totul altă poveste.

 

Tot interviul îl puteți citi aici, pe blogul Ancăi – Cum să faci să nu te enervezi pe copil?

 

Acesta este un subiect pe care îl vom dezbate profund și cu blândețe în sesiunea 7 din Programul ÎMPREUNĂ:

Gestionează propria furie pentru a putea să îl gestionezi blând pe el.

Furia este un sentiment normal și un semnal pe care trebuie să îl luăm în seamă. Este important să învățăm noi, și prin exemplul nostru și pe copiii noștri, modalități sănătoase prin care să gestionăm sau să manifestăm furia. Părinții sunt oameni și ei, cu propriile limite și propriile nevoi, cu stres și cu momente când le este greu să își gestioneze furia, neputința, frustrarea. Vom discuta despre dificultățile cu care vă confruntați și despre soluții practice pentru acestea și pentru momentele tensionate.

 

Sursă poza: Engin Akyurt @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.