Cauzele fizice și mai ales psihice ale oboselii

Cauzele fizice și mai ales psihice ale oboselii

”Mă simt atât de obosit/ă!” … aud adesea clienții mei spunând. Și sunt. Uneori din motive fizice și practice, cum ar fi că nu dorm. De ce nu pot dormi? Eiii … aici e întrebarea. Alteori dorm, dar tot obosiți se trezesc. Pentru că nu întotdeauna este despre câte ore ții ochii închiși pe pernă. Care sunt cauzele fizice și mai ales psihice ale oboselii?

Din punct de vedere psihologic veți observa că experimentăm două tipuri de oboseală:

– cea venită din lipsă de somn și/sau prea multe lucruri de făcut, iar asta se rezolvă cu odihnă.

– cea venită din zbuciumul intern, din suferință, iar asta se rezolvă cu terapie și reglare emoțională.

Sunt o serie de cauze fizice care pot produce oboseală sau pot împiedica organismul să se odihnească.

Sunt psiholog, dar niciodată nu exclud o boală fizică atunci când vine vorba de un simptom. Oboseala poate fi cauzată de boli cronice, infecții și inflamații, probleme digestive, boli endocrinologice. Sau pur și simplu, tulburările de somn. De exemplu, insomnie sau apneea în somn pot duce la oboseală cronică. Și dieta necorespunzătoare sau anumite medicamente pot cauza oboseală. Se pare că o dietă bogată în carbohidrați rafinați și zaharuri poate produce fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge și poate cauza oboseală. Și consumul de alcool sau droguri poate duce la oboseală cronică.

Care sunt factorii psihologici care produc și agravează oboseala?

– Stresul. Da, știu, nu vă surprind cu asta. Stresul poate fi unul dintre principalii factori care contribuie la oboseală. Atunci când suntem supuși la stres cronic, nivelurile de cortizol din organism pot fi ridicate, ceea ce poate afecta somnul și poate cauza oboseală.

– Depresia poate cauza oboseală cronică, lipsa de energie și pierderea interesului pentru activitățile de zi cu zi. Depresia este în fapt o blocare în suferință. Și cum spuneam suferința consumă resurse și cauzează oboseală.

Anxietatea poate fi un alt factor care contribuie la oboseală. Atunci când suntem anxioși, corpul nostru trăiește sub o tensiune continuă și asta ne poate afecta calitatea somnului.

– Sindromul oboselii cronice. Aceasta este o tulburare medicală care poate fi declanșată de stresul cronic sau infecții virale. Printre simptomele sale se numără oboseala extremă și epuizarea mentală.

Cum previi și tratezi oboseala?

În mare, pentru a preveni sau trata oboseala, este important să ai un stil de viață sănătos, să te odihnești suficient, să eviți consumul excesiv de alcool și cafeină și să reduci stresul și anxietatea. Știu, nu am spus nimic nou. Dacă nu reușești să îți găsești un echilibru și oboseala persistă sau este severă, este important să consulți un medic pentru a exclude orice cauze medicale și un psihoterapeut pentru a reduce din simptomele psihice care generează și alimentează oboseala.

 

Sursă poza: Christian Erfurt @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.