Tu trăiești viața pe care ți-o dorești? Află cu acest test simplu!

Tu trăiești viața pe care ți-o dorești

În cartea ”Privind soarele în față”, psihoterapeutul Irvin Yalom descrie un exercițiu pe care îl propune adesea clienților săi. Testul este inspirat din una dintre cărțile scrise de F. Nietzsche, „Așa grăit-a Zarathustra”, și răspunde la întrebarea ”Tu trăiești viața pe care ți-o dorești?”.

”Ce-ai simți dacă ai ști că viața ta se va repeta la infinit, exact așa cum e acum. Dacă ai retrăi iar și iar fiecare durere, fiecare bucurie, fiecare gând și fiecare suspin?”

Ce-ar fi dacă, într-o zi sau într-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastră când sunteți absolut singuri și v-ar spune: ”Această viață pe care o trăiești acum și pe care ai trăit-o până acum va trebui să o trăiești încă o data și de nenumărate ori. Și nu va fi nimic nou în ea. Ci fiecare durere, bucurie, fiecare gând și fiecare suspin și totul, oricât de mic sau de important în viață se va întoarce din nou. Totul la fel, în aceeași succesiune. Chiar și acest păianjen și aceste raze de lună printre copaci și chiar și acest moment și chiar și eu.

Clepsidra eternă a existenței este răsturnată din nou și din nou și tu odată cu ea, grăunte de țărână. Nu v-ați arunca la pământ și l-ați blestema, scrâșnind din dinți, pe demonul care v-a vorbit așa? Sau v-ați gândi măcar o clipă că i-ați putea răspunde: ”Ești un zeu și ceea ce ai spus este divin”.


Suntem singurii care avem dreptul, puterea și responsabilitatea de a decide ce și cum facem în viața noastră.

Deși pentru unii dintre noi acest adevăr, al propriei responsabilități nu este ușor de acceptat, el rămâne în continuare un adevăr. Suntem singurii care avem dreptul, puterea și responsabilitatea de a decide ce și cum facem în viața noastră. Vă îndemn să meditați la acest exercițiu. Dacă gândul de a trăi la nesfârșit aceeași viață pe care o ai acum, îți creează un gol în stomac și un sentiment de regret, poate e timpul să te uiți care este de fapt viața pe care ți-o dorești. Până la urmă ești singurul care poate cu adevărat să ți-o ofere!

 

Sau cum spune Yalom „Nicio schimbare pozitivă nu se va produce în viața voastră atât timp cât vă agățați de gândul că motivul care vă împiedică să trăiți bine se află în afara voastră”. Tu trăiești viața pe care ți-o dorești?

 

 

Sursă poza: Becca Tapert @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.