Mituri despre alaptare

Mituri despre alaptare

Dupa nastere, alaptarea pare sa devina un subiect sensibil pentru majoritatea mamelor. De ce? Pentru ca, la inceput, nu este usor sa alaptezi si mai ales, pentru ca, aud prea des “eu nu am avut lapte”, “laptele meu nu era bun”, “trebuie sa tii regim”, “daca esti racita nu ai voie sa alaptezi” etc. Cum sa nu ajungi sa privesti acest proces, natural de altfel, ca pe un razboi de dus cu tine si cu cei din jur? Mituri despre alaptare? Sunt destule.

Mituri care sperie mamicile:
  1. Nu am lapte sau laptele meu nu e bun.
    Daca mama este sanatoasa si nu a suferit un soc postpartum puternic, atunci are lapte. In primele zile dupa nastere laptele are o alta consistenta (colostru) si se produce in cantitati mai mici, cantitati care sunt suficiente pentru un bebelus, acesta avand stomacul cat o cireasa. Atunci cand copilul pierde din greutate sau ia foarte putin se datoreaza de cele mai multe ori atasarii gresite la san si nu a lipsei laptelui.
  1. Bebelusul trebuie tinut “n” minute, la fiecare san.
    O astfel de regula nu face decat sa oboseasca o mama obosita deja. In primul rand mama va trebui sa observe cand bebelusul ei mananca si cand doarme, sau se joaca. In prima luni alaptarea va dura mai mult, ca timp ma refer, copilul obosind repede si adormind, de multe ori, in timp ce mananca, cerand astfel sanul foarte des. La fel el va dori sa fie cat mai mult tinut la piept pentru a se simti in siguranta. Pe masura ce va creste alaptarea se va simplifica substantial.
  1. Trebuie sa tin regim alimentar
  2. Unei femei care alapteaza i se recomanda un mod de viata sanatos. Dar, oare, cui nu? Prin urmare, in aceasta perioada, poate consuma alimente sanatoase, urmarind reactiile copilului in anumite cazuri. Personal, recomand  evitarea unui consum mare de legume care baloneaza (varza, fasole etc).
    Sunt femei care se tem sa manance dulciuri, sa consume cafea sau bauturi alcoolice. Daca acest lucru se intampla ocazional si in cantitati moderate, nu este cazul sa va ingrijorati.
  1. Pentru a avea suficient lapte trebuie sa mananc mai mult.
    Calitatea sau cantitatea laptelui matern nu depinde de cate calorii consuma mama zilnic. Altfel cum oare ar mai alapta femeile din Africa?
  1. Daca racesc nu mai pot alapta, fiindca imbolnavesc copilul.
  2. In momentul in care te imbolnavesti organismul tau produce anticorpi care ajung prin lapte la bebelus, fiind astfel protejat. In ceeaa ce priveste tratamentul tau iti recomand sa consulti un medic specialist; solutii exista.
  1. Pe perioada verii un bebelusi are nevoie de apa.
    Laptele matern contine apa de care un copil are nevoie. In plus, daca oferiti apa unui bebelus de cateva saptamani, care are stomacul mic, va cere mai rar sanul, riscand sa va scada lactatia.
  1. Alaptatul in public este rusinos, e mai simplu cu laptele praf.
  2. Nici gand! Laptele praf necesita pregatire. Gandeste-te numai la incalzit apa la 3 dimineata, luat termosul cu tine peste tot, incadrarea intr-un anumit program, cel de masa al copilul, sa nu mai vorbesc de uitat laptele acasa. Cu alaptarea nu ai astfel de griji. Totul este gata pregatit, la purtator. Cat despre alaptare in public, nu aveti de ce sa va rusinati, pur si simplu va hraniti bebelusii.
  1. Laptele praf este aproape la fel ca laptele matern, de fapt, un pic mai bun, are vitamine.
    In epoca reclamelor exagerate si a televizorului vesnic aprins, in care traim, este foarte simplu pentru firmele producatoare de lapte praf sa ne induca o astfel de idee. Adevarul este ca, laptele matern, este de mii de ori mai bun, contine anticorpi, celule vii, enzime, hormoni si mai ales contine iubire. Pe asta cum sa o reproduci?

Voi ce alte mituri stiti despre alaptare?

 

Sursă poza: Isaac Michal Bar Haim @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

3 comentarii la „Mituri despre alaptare

  1. ‘Nu se satura cu laptele tau’ (desi copilul plange din total alt motiv), ‘dupa un an laptele tau nu mai e bun’, ‘dupa cateva luni nu ar trebui sa mai suga noaptea’, ‘lasa ca si voi ati crescut cu lapte praf si sunteti bine acum’…si lista poate continua..e trist cand te gandesti ce efecte negative au toate aceste mituri asupra bebelusilor

  2. Alaptati mămici!!! Este cel mai de preț dar pe care puteți să-l oferiți copilașilor voștri! ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.