Ce trebuie sa cumperi inainte sa se nasca bebelusul

sa cumperi inainte sa se nasca bebelusul

M-am informat temeinic înainte să îl nasc pe David, despre trebuie sa cumperi inainte sa se nasca bebelusul. Chiar și așa au fost lucruri importante pe care le-am omis și altele pe care le-am cumpărat și nu le-am folosit. Discrepanța asta apare fiindcă bebelușul se naște cu propriile lui dorințe pe care le manifestă insistent, de exemplu David a folosit landoul până la 3 luni, apoi pas, până la 1 an și 2 luni când a vrut iar în căruț. Dar nu toți copiii au astfel de preferințe.

 

Și pentru că am prietene pe cale să intre în lumea părinților voi face aici o listă-rezumat despre ce sa cumperi inainte sa se nasca bebelusul, cu comentariile de rigoare.

  1. Somn – de sperat și rugat la unul cu puține întreruperi … nu e cazul nostru, firește.

Patuț:
Am optat pentru unul de lemn cu o parte detașabilă, în așa fel încât să îl pot lipi de patul nostru. Recomand patul de lemn pentru că bebe se poate prinde cu mânuțele de gratii și astfel învață să se ridice. Pentru când sunt micuți și există riscul să se lovească de gratii puteți folosi protecții laterale. David n-a dormit în pătuț, practicăm co-sleepingul de când avea el 2 luni, așa că a ajuns depozit de jucării și din când în când loc de joacă. Să-l vedem pe următorul bebe ce părere are.

Saltea:
Am cumpărat saltea de cocos pentru că ajută la susținerea într-o poziție corectă a corpului și protejează pielea sensibilă a bebelușului.

Lenjerii:
Am folosit 2 seturi, ambele din bumbac, cu cearceafuri cu elastic care stau bine prinse pe saltea și nu se desprind când bebe face tumbe. Seturile conțineau cearceaful de care vă spuneam, pernă (nu am folosit-o), pilotă, protecții laterale pentru pătuț.

Lumină de veghe:

O lampă care se bagă în priză și face suficientă lumină încât să alăptez pe cine trebuie 😀 fără să aprind lumina și să risc să trezesc bebelușul.

Pături:
Am primit cadou multe, le-am folosit mai mult afară, în căruț. La noi în casă este cald de obicei și David nu a suportat niciodată să doarmă învelit.

Sac de dormit:
Am avut, am încercat dar David nu l-a agreat, cum vă spuneam nu îi place învelit. Totuși cunosc copii care doar așa adormeau.

Scutec finet:
Sunt utile pentru mai multe situații, inclusiv la somn. Noi puneam un finet pe lenjeria noastră când îl luam pe bebe cu noi în pat. Ne-au fost de foarte mare ajutor tot timpul.

  1. Masă:

Pompa de sân:
Mi s-a recomandat să îmi iau una electrică și când am văzut prețul am decis că nu ar fi o investiție bună. M-am înșelat. A doua zi după naștere soțul alerga după o pompă manuală. După încă 3 zile de dureri, ragade, sângerări, copil care nu sugea, am comandat una electrică. Și-a meritat fiecare leu. Dacă aveți de la cine împruma una este minunat, nu de alta, dar poate sunteți norocoase și nu veți avea prea multă nevoie și atunci mai economisiți bani.

Sutiene pentru alăptat:
Le recomand pe cele din bumbac, fără sârme, dar care oferă o bună susținere.

Tampoane pentru sâni:
Eu nu am folosit prea des, dar sunt bune de avut în casă la nevoie.

Camasă pentru alăptat:

Au fost foarte utile în maternitate și apoi acasă pentru câteva săptămâni. După ce te mai obișnuiești cu noua postură găsești imediat și alte soluții prin hainele din casă.

Biberoane:
Sunt bune chiar dacă alăptați, atât pentru depozitarea laptelui matern cât și pentru a-i oferi bebelușului în caz de urgență.

Lapte praf:
Dacă sunteți printre norocoasele la care alăptarea a decurs ca în filme, atunci nu veți avea nevoie, dacă intrați în cealaltă categorie, cumpărați o cutie de lapte praf, eventual ce a primit și în maternitate (doar dacă simțiți că va fi nevoie sau dacă vă face să vă simțiți mai confortabil, în rest bebe pus cât mai des la sân va fi suficient).

Suzete:
Nu le recomand, chiar dacă David le-a acceptat și acum după ce s-a înțărcat cere să adoarmă cu ele. Dacă bebelușul nu le vrea atunci nu insitați. Mie mi-au fost de folos cînd aveam ragade care nu se mai vindecau pentru că David cerea atașat la sân ore în șir … da, ați citit bine, ore.

Bavete:
Când un bebeluș mănâncă, murdărește cu lăptic totul în jur, așa că este nevoie să vă protejati hainele, punând la gatul bebelușului aceste bavete.

Cântar :
Nu este un musai, dar la început părintele se simte mai bine dacă poate monitoriza creșterea copilului, văzând astfel că nu are probleme de asimilare a laptelui. Vă recomand să nu îl cântariți mai des de o dată pe săptămână, înainte de baie și de masa de seară .

  1. Plimbare:

Carucior:
Am optat pentru varianta 3 în 1 (landou, scoică de mașina și parte sport). Am primit și o geantă foarte bună pentru depozitat diverse când ieșeam la plimbare. Landoul se recomandă până la 6 luni, iar partea sport de la 6 luni și până aleargă copilul și nu-i mai trebui căruț. Prețurile variază incredibil de mult în funcție de firma producătoare sau de magazinul din care cumpărați.

Sistem de purtare:

Pentru purtarea imediat după naștere recomandate sunt slingurile cu inele și wrap-urile elastice. Mai multe despre sisteme de purtare citiți aici.

  1. Baie:

Cadă:
Am avut una cu formă ergonomică și cu termometru inclus (nu ne-am înțeles cu el, așa că am folosit un termometru normal pentru a măsura temperatura apei). De la 5-6 luni am folosit o cădiță gonflabilă, pusă în cada noastră. Încă o mai folosim și acum când David are un an și jumătate.

Prosoape:
Am avut și cu glugă și fără. Încă mi se par mai utile cele cu glugă.

Șampon:
Am folosit gel de curățare fără săpun pentru păr și corp de la Mustela. Există la tub mare, cu pompă, deci ușor de folosit.

Loțiune pentru masaj:
Am folosit loțiune de corp tot de la Mustela, în recipient cu pompă. Puteți folosi și ulei de corp pentru bebeluși. Unii pediatrii recomandă folosirea uleiului de masline fiert si racit plus vitamina A în locul uleiului de corp.

Igiena pentru urechi:
Puteți utiliza bețisoare cu opritor. Sunt pediatrii care recomanda folosirea unei bucăți de tifon steril înmuiat în apă, la suprafața urechii.

  1. Igienă:

Șervețele umede:
Găsiți multe mărci pe piață. Totuși la schimbarea copilului de scutec este recomandată spălarea cu apă și săpun/șampon.

Scutece:
Pentru nou născuți există mărimea new born.

Aspirator nazal :
Inițial am folosit pompița manuală cu vârf de silicon, dar nu creează vid prea bun așa că mai mult ne-am chinuit și l-am chinuit. Când mi-a recomandat mama batista bebelușului (dispozitiv care se conecteaza la aspiratorul casnic), sincer mi s-a părut cam dur, dar după prima folosire, când într-o secundă bebe respira rapid și fără lacrimi, am zis că e tare bună la casa părinților.

Fașe sterile :
Sunt necesare atât pentru curățarea buricului cât și pentru  ștergerea guriței celui mic, în caz de nevoie.

Ser fiziologic :
Este util pentru fluidizarea secrețiilor nazale. Se pun una-două picături de ser fiziologic în fiecare nară, apoi se încearcă extragerea secrețiilor .

Termometru digital :

Pentru a putea lua temperatura bebelușului și a apei atunci când îi pregătiți baia (asta dacă nu folosiți metoda cu cotul, noi nu ne-am simțiți stăpâni pe ea).

Set pentru igienă :
Include perie pentru păr, pieptene, forfecuță cu vârfurile rontunjite, unghieră.

Detergent
Pentru spălarea lucrurilor bebelușului recomand folosirea unui detergent special care să conțină cât mai puține chimicale.

Masă de înfășat:
Din cauza spațiului foarte mic am hotărât să nu cumpărăm. Am înțeles că ajută foarte mult persoanele care au dureri cu spatele și nu pot sta aplecate. Eu am folosit la schimbat scutecele, patul nostru, pe care puneam un scutec de finet și a fost în regulă.

  1. Haine:

Eu am fost sfătuită să nu cumpăr multe haine, că bebe crește și mai primim cadou și ce facem apoi cu atâtea. Prin urmare, în timp ce eu zăceam în maternitate, domnul meu era la cumpărături. Bineînțeles că oricum a cumpărat haine prea mari, că așa i se păruse el ficiorul, un uriaș. Bebelușii vor fi schimbați des, pentru că au obiceiul ”drăgălaș” de a regurgita și de a face cumva pipi pe lângă scutec.

Recomad hainele doar din 100% bumbac pentru că pielea bebelușilor este foarte sensibilă. Fiți atenți și la anotimpul în care se naște copilului. La David, născut în ianuarie, am folosit foarte mult costumele întregi, cu tot cu botoși care se închideau în față. La început hainele care se închid la spate sunt greu de folosit, la fel, nu sunt practice costumele din 2 piese, pentru că bebe se foiește și îi alunecă pantalonii.

Sunt ușor de folosit body-urile cu capse în față, suprapuse parte peste parte (cu mânecă lungă iarna și mânecă scurtă sau tip maieu pentru vară). Încercați să le evitați pe cele cele care se bagă pe cap, sunt enervante pentru bebe.

David a purtat cel puțin în prima lună mănuși de interior (nu știa ce să facă cu mâinile și se zgâria pe ochișori).

Căciulițe i-am dat în primele 2 luni, parcă, doar după baie, dar nu i le lăsam peste noapte, pentru că aveam cald în casă.

 

Cam lungă lista cu ce sa cumperi inainte sa se nasca bebelusul, pentru un bebe atât de mic, nu? 🙂

 

 

Sursă poza: Gigin Krishnan@ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 540

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.