Depresia nu e nebunie si sigur nu e fita

Depresia e văzută drept boala ultimului secol. Eu cred că a fost fruntașă de top dintotdeauna, numai că, cu mulți ani în urmă, nimeni nu avea curaj să o recunoască. Și acum se mai mint câțiva. Și totuși, când din ce în ce mai mulți au curajul să o demaște cu voce tare, nici nu mai sunt crezuți, numai ce auzi: ”e fița noii generații …”. Depresia nu e nebunie si sigur nu e fita!

 

Depresia se trăiește cu zâmbetul pe buze când ajunge să facă parte integrată și dominantă din viața ta. Devine cea mai bună mască pe care înveți să o porți. Ți-e prea rușine să recunoști că o ai. Inițial nici nu știi că există. Trăiești ca o impostoare. Plângi pe dinăuntru și râzi gălăgios pe afară. Lumea crede că ești bine când tu nici nu mai ai habar cine ești. Ai de toate și nu îți ajunge nimic. Trăiești, respiri, lucrezi, mănânci, dormi, îmbrățișezi, râzi, glumești, în timp ce stai mică, încâlcită și tristă înăuntrul tău. Ești două, ce văd ei și ce simți tu.

Să fii depresiv nu înseamnă că ești nebun. Să nu recunoști depresia, să nu o duci la terapie să fie zguduită bine, e cea mai bună dovadă de lipsă de iubire față de propria persoană, asta când știi că poți trăi altfel, cu inima plină de tine.

Depresia e rece, dură, parșivă. Te minte că nu e.

Nu te întreabă dacă e loc să se așeze și cu greu acceptă să plece. Depresia se tratează, dar trebuie să vrei să fii bine. Să te privești cu îngăduință, să te cuprinzi de împrejur cu brațele goale și să îți dai timp. Terapia ajută. E dureroasă, apăsătoare, vârtej de bine și mult greu. Terapia e drumul musai de pășit când îți intră depresia adânc în vene.

 

Depresia îți încleștează viața și o tulbură pe a celor care te iubesc. Depresia are soluții. O poți alunga din tine. Poți fi bine după ce pleacă. Știu asta sigur. Trebuie mai întâi să o privești în ochi, să o pronunți cu voce tare și să te alegi pe tine în locul ei. E greu. Ai nevoie de curaj, timp și sprijin.

 

Depresia nu e nebunie și sigur nu e fiță. Nu, depresia nu e fiță! Azi oamenii sunt mult mai curajoși decât au fost vreodată. Azi recunosc și căută să rezolve. Azi nu le mai pasă de gura lumii și stigmatizare. Le pasă de ei și vocea dinăuntru care le țipă fericirea de departe.

Depresia se vindecă! Vă spun eu!

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

6 comentarii la „Depresia nu e nebunie si sigur nu e fita

  1. Oricat ai incerca sa te gandesti la lucrurile frumoase si optimiste, nu te lasa si te trage mereu in tristetea din interiorul tau. Si eu am picat in starea asta de mai bine de o luna si ma chinui sa ies si nu sunt in stare. Imi doresc mult sa fiu vesela ca inainte, dar nu ma lasa. Abia astept sa scap de ea, ca stiu sigur ca o sa scap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.