De ce este importanta inteligenta emotionala si cum o dezvoltam

Cum să ne descurcăm cu emoțiile dureroase

Mi-aș dori ca părinții și nu numai, și profesorii, și asistenții sociali, și oricine lucrează pe o perioadă îndelungată cu un copil, să fie conștienți că sunt mult mai mult decât ”niște copii” și că nevoile lor sunt mult mai complexe decât ce este la vedere. În interiorul lor se contruiește o întreagă lume. Să dezvoltăm inteligenta emotionala a copiilor este un capitol la care mi-am propus să lucrez intens în perioada aceasta a vieții mele. Fie că scriu aici pe blog, fie că pun în practică proiecte la muncă, fie că lucrez în cabinet.

De ce este atât de importantă inteligenta emotionala?

Pentru că ea ne ajută să fim în contact cu noi înșine și să avem relații sănătoase cu cei din jur. Inteligența emoțională este cea care ne face să fim adaptabil, sinceri cu noi înșine, să adunăm forța interioară de care avem nevoie când necazurile ne lovesc, și asta se va întâmpla cu siguranță, ne dezvoltă capacitatea de a fi empatici și înțelegători cu ceilalți și musai cu noi înșine, ne ajută să ne cunoaștem emoțiile și să controlăm comportamentul rezultat din ele, ne face capabili să învățăm cele mai bune lecții din cele mai mari greșeli, să iubim viața și când nu o simțim blândă cu noi. Sună bine pentru ce ne dorim noi de fapt pentru copiii noștri, nu?

 

Dezvoltarea inteligenței emoționale este un proces de cale lungă pe care putem să pornim oricând. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar niciodată, niciodată nu este prea târziu. Nu doar copiii au nevoie să o dezvolte, și noi avem, pentru că nu poți să îl înveți pe un copil ceea ce tu nu ești.

Ce înseamnă să ne dezvoltăm inteligenta emotionala?

Să ne acceptăm emoțiile, să le cunoaștem și să fim conștienți de cum se traduc ele în comportamente. Și emoțiile dureroase sunt cele care spun cele mai ascunse detalii despre noi înșine.

Să ne educăm să exprimăm ceea ce simțim într-un mod cât mai adecvat societății în care trăim.

Să învățăm să ”citim” emoțiile celor din jur.

Să ne dezvoltăm empatia și toleranța față de ceilalți și față de noi înșine.

Să învățăm să comunicăm clar și într-un mod empatic, fără a răni.

Să înțelegem că nu totul este despre noi. Că de cele mai multe ori comportamentele celorlalți spun mai multe despre ei decât despre noi.

Să ne permitem să simțim. Să integrăm ce vine în sufletul nostru, fie că ne aduce fericire, fie că nu. Să ne permitem să simțim iubire și să o oferim necondiționat oamenilor care ne aduc bine.

Să acceptăm oamenii așa cum sunt și să nu mai căutăm să îi schimbăm. Tot ce putem să schimbăm suntem noi înșine și modul în care privim viața și ceea ce ne aduce ea.

Să ne dezvoltăm capacitatea de a privi înăuntrul nostru și de a ne pune obiective realiste pe care să le urmărim și când e ușor și când ne împotmolim.

Să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce trăim.

Să învățăm să trăim din plin ce ne este dat să trăim. Musai! Începeți de ACUM! Meritați!

 

Sursă poză: Joshua Coleman @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

4 comentarii la „De ce este importanta inteligenta emotionala si cum o dezvoltam

  1. Cristina,
    Daca realizezi niste ateliere practice pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii si adulti, mi-ar face mare sa particip cu toata familia.
    Sunt perfect de accord cu tine ca dezvolatrea inteligentei emotionale este cel mai de pret dar pe care-l putem face copiilor nostri si noua.
    Toate cele bune,
    Denisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.