Tehnică pentru fixarea regulilor – Lista de pe frigider

tehnică pentru fixarea regulilor

Pentru a crea un mediu stabil și previzibil pentru copiii noștri, mediu care le creează sentimentul de siguranță, este important să existe reguli și limite care să fie cunoscute și respectate cu consecvență. Când nu există limite și reguli copiii devin dezorientați și nesiguri. Astăzi vă propun o tehnică pentru fixarea regulilor, o tehnică simplă, pe care am denumit-o la fel de simplu, ”Lista de pe frigider”

Cum se procedează?

Scrieți cele mai importante reguli, pe o coală de hârtie, și o afișați undeva la vedere. Eu am propus frigiderul, fiind de altfel un loc vizitat zilnic, chiar de mai multe ori pe zi 🙂 . Faceți această listă împreună cu copilul, discutând cu el despre importanța acestor reguli. Îl puteți invita și să o coloreze sau să deseneze ceva ce își dorește.

Această listă vă poate ajuta și când vine altcineva să stea cu copilul, de exemplu bunicii, sau mătușa, bona etc. Atunci e important să fie vizibile mai ales acele reguli foarte importante, de neschimbat. Sigur, bunicii pot spune că lista e mai mult pentru ei decât pentru copil … ceea ce nu ar fi departe de adevăr 🙂 .

Nu uitați:

Schimbați regulile atunci când nu mai sunt valabile. Na, copiii mai și cresc, așa că și regulile devin altele.

Este important ca ambii părinți să fie de acord și mai ales să respecte același reguli și limite. Altfel este cu atât mai bulversant pentru copil si mai greu să le accepte și să le respecte și el.

Consecvența este necesară pentru a conduce la respectarea regulilor și limitelor. Copiii testează permanent și asta este în regulă, dar să nu uităm că tind să le respecte pe acelea care rămân valabile.

 

Această tehnică poate fi folosită și în activitățile de grup cu copiii, atunci când se stabilesc regulile de grup. Important este să fie expusă la vedere. La fel poate folosită și în grupurile pentru adulți 🙂 .

 

Sursă poza: Glenn Carstens-Peters

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.