”Poate ar fi bine să discuți cu cineva” – 📚 De citit

Poate ar fi bine să discuți cu cineva

Cartea „Poate ar fi bine să discuți cu cineva„, scrisă de Lori Gottlieb, este pe departe în topul cărților mele preferate. Rar am găsit o carte care să cuprindă teorie psihologică în amestec cu foarte mult umor. Lori Gottlieb scrie atât din postura de psihoterapeut, dar și din cea de clientă. Este interesant, nu!? Să poți să descoperi ce gândește un terapeut în timpul sedinței de terapie. Și totuși să vezi în același timp și viața deloc perfectă a unui psihoterapeut. Care, ce să vezi, are și ea propriul proces de transformare personală ca fiecare dintre noi.

 

Carte este scrisă ca un roman de ficțiune cu o intrigă atractivă. Lori povestește din experiența ei de terapeut de câțiva ani buni, așa că avem acces la poveștile unor clienți. Dar și din perspectiva de mamă care trece printr-un episod de depresie, depresie apărută, aparent, în urma despărțirii de Iubitul. Despre ce este de fapt vorba vă las să descoperiți în carte.

”Ceea ce fac oamenii la terapie este ca și cum ar exersa aruncarea la coș. Este un lucru necesar. Dar apoi trebuie să meargă să joace un meci real”.

Nu este o carte așa cum recomand de obicei, tipic de psihoterapie. Este o lectură ușoară și amuzantă, dar care abordează teme grele și incomode. Lori vorbește despre teama de abandon, despre moarte, despre boli incurabile, despre cautarea unui sens. Și prezintă terapeuții așa oameni cum sunt, nu roboței care trăiesc din cărți. Și clienții așa oameni cum sunt, nu mașinării defecte care caută să fie reparate.

„Cele mai mari transformări apar din sutele de pași mici, aproape imperceptibili, pe care îi facem pe parcurs”.

Te vei recunoaște într-un fel sau în altul în poveștile prezentate în carte … cu durere și cu umor. Sunt lupte cu care ne confruntăm mulți dintre noi și asta te va prinde în lectură. Cartea oferă multe ocazii pentru introspecție și multe exemple care ne ajută să înțelegem mai bine cum și de ce funcționăm așa cum funcționăm.

 

Vă mai las câteva pasaje din cartea „Poate ar fi bine să discuți cu cineva„,:

”Dacă treci prin viață alegând și alegând, dacă nu realizezi că „perfectul este dușmanul binelui”, te poți lipsi de bucurie”.

 

”O parte din a te cunoaște pe tine însuți este ”să nu te cunoști” – să renunți la poveștile limitative pe care ți le-ai spus despre cine ești, astfel încât să nu rămâi prins în ele, astfel încât să-ți poți trăi viața și nu povestea pe care ți-ai spus-o despre viața ta”.

 

”Doar în tăcere oamenii se pot auzi cu adevărat. Vorbirea poate ține oamenii în cap și departe de emoțiile lor. A tace este ca și cum ai goli gunoiul. Când încetezi să arunci gunoiul în gol – cuvinte, cuvinte și mai multe cuvinte – ceva important iese la suprafață”.

 

”La un moment dat, a fi un adult împlinit înseamnă să-ți asumi responsabilitatea pentru cursul propriei vieți și să accepți faptul că ești responsabil de alegerile tale”.

 

Mai multe cărți de autocunoaștere și vindecare găsiți aici: ”Cărți și materiale pentru adulți”.  

 

♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.