Mersul la mare nu este despre prăjit la soare! (P)

Mersul la mare

Ador apa. Și soarele. După cum râde băiatul meu despre noi, că el e cu frigul și eu cu caldul. Și iubesc bronzul și mersul la mare. Parca altfel stă o fustă pe tine când sub ea se mișcă picioare colorate și o pereche de sandale cu toc. Acum, na, ce să zic, sunt femeie. Nu mă dezic de tocuri, ciocolată și cafea. Și bronz pe picioare.

Pe vremea tinereții mele mă prăjeam la soare ca micul pe grătar.

Pe vremea tinereții mele … să nu vă aud că sunt bătrână că ne certăm virtual 🙂 , mă prăjeam la soare ca micul pe grătar. Când pe față, când pe spate, când pe o parte și când pe alta. Foloseam ulei sau bere pentru un bronz rapid și cât mai negru. Mă interesa deloc cât de benefic sau nu este expusul la soare la orele prânzului și pentru ce se folosesc cremele de protecție de la reclame. Nici atât nu știam ce sunt cu cifrele de pe ambalaje.

 

Dar pe măsură ce te maturizezi, devii mai înțelept, sau te străduiești, sau mai degrabă conștientizezi că sănătatea nu e o garanție. Încă iubesc bronzul și culoarea bronzatului de tip mic pe grătar. În schimb mă iubesc mai mult pe mine cu totul, și de preferat sănătoasă, cu pielea întreagă pe mine.

 

Merg la mare, des, dar totuși mult mai rar decât aș vrea. Uneori înlocuiesc marea cu o piscină mai aproape. Și întotdeauna îmi pun în bagaj creme de protecție solară și o carte bună. Și de cele mai multe ori, pun de fapt, crema mea, crema copilului, o carte bună și zeci de lopățele pentru nisip. Da, se întâmpla să nu fie deschisă cartea, restul le folosim. Se întâmplă și să citesc o carte în 2 zile dacă nu e copilul cu mine 😊

 

De data asta citesc și ce scrie pe eticheta cremelor și ce factor de protecție au (SPF). Factorul de protecție solară este de fapt o unitate de măsură care ne spune intervalul de timp pe care îl putem petrece la soare, după ce ne-am dat cu crema respectivă, fără să fim afectați de radiațiile UV. Protecția se obține fie prin absorbția radiațiilor care sunt convertite în căldură, fie prin reflectarea de pe suprafața pielii.

Ce este de fapt bronzul? Cum ne bronzăm?

Pielea noastră se închide la culoare din cauza melaninei care a fost produsă de radiațiile UV. Melanina protejează pielea ca un “scut” și împiedică arsurilor solare. Adică ce făceau eu în tinerețe, ca micul pe grătar. Crema de protecție solară cu SPF blochează razele dăunătoare UVA și UVB, ajutând astfel la producerea acelui “scut” protector. Și cică sperie și radicalii liberi care cauzează îmbătrânirea.

Vara asta îmi asigur scutul de protecție cu creme de protecție solară – SPF Australian Gold.

Australian Gold este pe piață de mai bine de 25 de ani, fiind marca cea mai răspândită și recunoscută printre loțiunile de bronzare. Cremele protecție solară SPF sunt rezistente la apă, conțin uleiuri și extracte din fructe și o concentrație mare de vitamine și nu conțin parabeni, coloranți sau alcool. Modul de aplicare spray asigură o aplicare ușoară și uniformă. Și miroase divin 😊 Este recomandat să aplici creme de protecție solară în fiecare zi, în special pe față, pe vârful urechilor și al nasului.

 

Ce mai folosesc eu, tot de la Australian Gold, este crema hidratantă care conține nutrienți de prelungire și păstrare a bronzului. Pe cea cu pepene și limonadă. Mirosea a pepene în cameră de îmi venea să mă mănânc singură. Crema nu conține parabeni, fiind specială pentru pielea sensibilă și se aplică după statul la soare. Este o cremă plăcută, fără a fi prea grasă, cum nu îmi place mie. O folosesc zi de zi, pentru că îmi place și miroase de îmi vine să mă duc să îmi cumpăr o tonă de pepene. Crema, totuși, nu se mănâncă 😊 .

 

Acum mai rămâne doar să mă bucur de vară, și de mersul la mare , și de piscină, și de citit o carte bună în timp ce îmi fac un bronz superb pe picioare. Știți voi, altfel stă o fustă pe tine când sub ea se mișcă picioare colorate și o pereche de sandale cu toc 😊 .

 

Sursă poza: Nick Karvounis @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.