Educația sexuală a copiilor ar trebui să înceapă cu părinții

Am avut o discuție șocantă cu o prietenă. Și cum îmi place să iau ceva bun din orice trăiesc, am luat concluzia din articolul ăsta. Concluzia nu e bună în sensul de ”să ne bucurăm că e așa”. Dar e reală. Educația sexuală a copiilor ar trebui să înceapă cu părinții.

O viziune curată asupra actului sexual.

Ce ne lipsește nouă cel mai mult, este o viziune curată asupra actului sexual. Știu cât de mult se discută despre ”când să le vorbim copiilor despre sex”. Știu cât de speriați se simt mulți părinți numai la ideea de a găsi un prezervativ în buzunarul de la blugi. Blugii copilului evident, copil de 15 ani. Știu care este direcția societății când vine vorba despre educație sexuală. Dar până zilele trecute nu mi-a fost atât de clar cât de des se întâmplă ca un adult să vadă în ideea de sex, murdărie. Să vadă trecerea de la ”pur, frumos, bun, demn de iubit” la ”copilul meu face sex”.

Copilul tău va face sex.

Uite care este realitatea. Copilul tău va face sex. Va afla despre asta din atât de multe surse că nici dacă îl trimiți pe lună nu vei putea să îl ții ”curat”. Copilul tău va fi același copil al tău și după ce o va face. Dar modul în care îl vei privi tu, îți aparține ție.

 

Dacă până de curând mă îndreptam spre părinți să le vorbesc despre când și cum ar fi, din punct de vedere psihologic, potrivit să le spunem copiilor despre sex, azi mi-am schimbat discursul. La următoarele ateliere cu asta voi începe, cu această opinie ascunsă în mulți dintre noi că sexul este ceva murdar. Despre cum uităm să le spunem de conexiunea dintre doi oameni, din acel moment, pentru că suntem mult mai preocupați să vorbim despre sex în termeni de ”ce intră”, ”unde intră” și ”mai așteaptă până pe la 18 ani să fii și tu major”. De ce 18 ani? Nu știu.

Știu în ce mă bag când scriu asta.

Știu înverșunarea societății pe multe capitole. Mai mult, am un copil și nu mi-aș dori ca la 15 ani ai lui să îi găsesc un prezervativ în buzunarul de la blugi când îi pun la spălat. Nu mi-aș dori nici să îi pun hainele la spălat la 15 ani, dar asta e deja, cu totul altă discuție. Nici să descopere sexul din filme porno și reviste pentru adulți nu îmi doresc. Sau să ajungă la peste 40 de ani crezând că asta e ceva murdar, ascunzând poza soției cu pampoane din clasa I-a, pentru că altfel nu ar putea să se mai culce cu ea. Nici să fie ceva înspăimântător, sau ceva interzis, să se arunce fără habar să n-aibă de nimic.

 

Să fie ceea ce e de fapt. Un act de uniune cu un om pe care îl iubești și în care te încrezi să îi dai părți din tine. Așa cum și el ți le dăruiește. Restul ține de a-l face să înțeleagă că este necesar și important că atât corpul cât și mintea să fie suficient de mature pentru a înțelege această uniune.

 

Da, educația sexuală a copiilor ar trebui să înceapă cu părinții.

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 535

2 comentarii la „Educația sexuală a copiilor ar trebui să înceapă cu părinții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.