Există depresie sezonieră?

Există depresie sezonieră

Am fost invitată în urmă cu ceva timp, de către Cristina Soare, la emisiunea “E vremea ta” și întrebată dacă există depresie sezonieră, depresie cauzată de vreme.

Eu nu cred în depresie sezonieră. Cred în oameni meteodependeti, dar depresia este altceva.

Vremea închisă, rece, ploioasă, mohorâtă e un factor de agravare a depresiilor, mai ales din cauza faptului că oamenii stau foarte mult în casă și se izolează social. Da, vreme poate influența stările noastre emoționale, dar nu creează depresie.

 

Adesea confundăm depresia cu înrăutățirea temporară a stării de spirit. Conform ultimelor cercetări, aproape 90 la sută din oamenii meteodependenți comit această încurcătură. Mai ales că majoritatea oamenilor reacționează la sezonul rece printr-o stare apatică, iar la sezonul cald printr-o stare mai plină de vitalitate.

 

Ce este de fapt depresia am povestit într-un alt articol. Depresia se identifică prin prezența a 2 simptome majore și 4 minore, pentru o perioadă de cel puțin 2 săptămâni consecutive:

  • tristețe profundă
  • pierderea plăcerii și a interesului pentru activități care înainte îți făceau plăcere
  • lipsă de poftă de mâncare sau apetit sever
  • pierderi semnificative în greutate sau creștere în greutate
  • incapacitate de a dormi sau somnolență excesivă
  • agitație psihomotorie sau întârziere
  • scăderea capacității de concentrare și de procesare a informațiilor
  • sentimente de lipsă de valoare sau vinovăție excesivă
  • gânduri recurente de moarte sau suicid

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 543

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.