La ce ar trebui să lucrăm mai mult pentru a avea un copil responsabil, educat și fericit?

copil responsabil, educat și fericit

”La ce ar trebui să lucrăm mai mult pentru a avea un copil responsabil, educat și fericit? Unde greșim cu adevărat? Sunt întrebări care mi le pun tot timpul pentru a deveni un bun părinte și pentru a avea un copil responsabil, educat și fericit.” Am primit această întrebare pe blog, la articolul stiluri parentale și impactul asupra copiilor și am promis că revin cu un răspuns.

La ce ar trebui să lucrăm?

La noi înșine. Este simplu, logic, real și des demonstrat. Nu putem să învățăm un copil ceea ce noi nu suntem. Ne dorim un copil responsabil, educat și fericit? Va fi, dacă noi suntem!

 

Copilul soarbe fiecare informație directă și mai ales indirectă pe care o oferim. Strânge lucrurile prin casă dacă te vede că faci asta, îi explici de ce este important și îl lași să o facă și el. Spune „bună ziua” vecinilor pe care nu îi cunoaște, dacă și tu le-ai spus ”bună ziua” fără să îi cunoști. Se va bucura că ninge afară, dacă te va vedea și pe tine că te bucuri pentru puțin, chiar dacă urăști zăpada, dar te bucuri că e verde iar afară, când se face primăvară. Vorbește politicos, calm, cu iubire, oamenilor pe care îi iubește, dacă și lui i s-a vorbit așa. Le transmitem copiilor noștri ceea ce suntem noi în fiecare miime de secundă a existenței noastre, prin tot ceea ce facem și ce nu facem.

 

Ce mai poți face pentru copil?

Să îl sprijini să își dezvolte o imagine puternică și pozitivă față de el însuși. Și asta se poate atât prin modelul pe care i-l oferi, cât și prin încrederea pe care i-o oferi. El se va privi prin ochii tăi, mai ales în primii ani de viață.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului de Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 536

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.