Ce înseamnă să fim sănătoși din punct de vedere psihic?

n punct de vedere psihic

Am scris mult despre traumă și efectele ei în ultima vreme. Am scris și despre mecanismele de supraviețuire pe care le dezvoltăm, precum și despre faptul că este cu adevărat posibil să te vindeci după ce ai trăit evenimente traumatice. Am realizat totuși că nu am vorbit suficient despre un aspect extrem de important, despre ce înseamnă să fim sănătoși din punct de vedere psihic. Acum, fie aflăm că suntem sănătoși așa în mare, fie aflăm care parte ne lipsește 🙂 .

Până la urmă structurile noastre sănătoase sunt cele care ne ajută să depășim traumele pe care le-am trăit. 

Și toți avem, fără doar și poate, structuri sănătoase în interiorul nostru. Asta este partea cea mai bună! Ele sunt în noi. Nu în afara noastră (soț, părinte, medicamente, doctori etc), sunt în interiorul nostru. Trebuie doar să le accesăm și să le creștem.

Care sunt caracteristicile unui psihic sănătos?

Vitalitatea. Te simți viu și acționezi cu vitalitate, ești dinamic/ă.

 

Stabilitate. O bună funcționare în viața de zi cu zi cât și o stare de bine. Reglarea mecanismelor emoționale.

 

Reglare. Psihicul se autoreglează și reglează ce se întâmplă cu sine și în raport cu ceilalți, astfel are loc selecția de informații și luarea unor decizii. Poți să gândești despre tine în raport cu tine și cu alții și să extragi concluzii. Aici intră și reglarea mecanismelor emoționale.

 

Coerența. Pare cumva că totul este la locul lui în noi.

 

Contact cu realitatea și procesarea realității. Orice structură sănătoasă vrea contact cu realitatea. O parte importantă este și capacitatea de a determina care este cu adevărat realitatea indiferent dacă îți place sau nu și care sunt părțile ”create” de psihicul tău, cele fanteziste.

 

Flexibilitate. Capacitatea de a reduce și gestiona stresul și chiar de a nu-l crea în anumite situații. Capacitatea de a te adapta la diferite situații și de a găsi soluții pentru a trăi cu bine.

 

Expresivitate. Capacitatea de a exprima verbal, nonverbal, relațional ce se întâmplă în interiorul tău ca răspuns la realitatea pe care o trăiești.

 

Claritate. Distingerea dintre lumea internă și cea externă, dintre realitatea subiectivă și cea obiectivă. Abilitatea de a gestiona propriile greșeli și slăbiciuni. Capacitatea de a recunoaște și îndeplini propriile nevoi. Asumarea responsabilității propriilor acțiuni, fără a te bloca nici în rolul de victimă și nici în cel de agresor.

Curiozitatea și deschiderea de a cunoaște și de a simți. Să fii deschis cu toate simțurile tale înseamnă să te deschizi către viață și să te bucuri de ea.

Contact cu sine și cu ceilalți. Capacitatea de a fi în contact cu propriul corp și cu propriile emoții. Încrederea că te poți baza pe tine însăți/însuți în contact cu realitatea. Capacitatea de a fi în contact real și sănătos cu ceilalți, dar și de a te delimita de ei.

 

Sexualitate sănătoasă. O sexualitate sănătoasă este una dezvoltată conform etapei de vârstă la care te aflii, când nu are loc o disociere psihică în momentul actului sexual și când nu este amestecată cu nevoia ”copilului interior” de a primi afecțiune sau contact fizic. Sexualitatea sănătoasă presupune și să îți asumi responsansabilitatea pentru tine însăți, în timp ce ai grijă și de nevoile partenerului.

 

Accesarea propriului adevăr. Psihicul sănătos știe întotdeauna ce s-a întâmplat cu el. Structura sănătoasă va căuta tot timpul bucata pierdută, uitată, adică partea traumatică. Devenim mai sănătoși din punct de vedere psihic atunci când ne recuperăm părțile pierdute din noi.

 

Agreabilitate. Sănătatea psihică înseamnă să fii un om bun – să ai capacitatea de a oferi lucruri bune în exterior, dar și ție însăți/însuți.

 

Sursă poza: Adrien King  @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.