Copiii au nevoie de medii sigure, din punct de vedere emoțional, pentru a se putea dezvolta sănătos

medii sigure din punct de vedere emoțional

Copiii sunt în sine vulnerabili pentru că ei depind de adulții din jurul lor pentru a-și satisface nevoile. Părinții sunt cei în măsură atât să îi sprijine în dezvoltarea lor cât să îi și protejeze. Familia este extrem de importantă în procesul de dezvoltare al copiilor. Pentru a crește sănătos, coerent, integru, în siguranță, copilul are nevoie de securitatea și protecția părinților lui, iar în lipsa lor, de securitatea și protecția familiei extinse. Copiii au nevoie de medii sigure, din punct de vedere emoțional. 

Pentru a se dezvoltă sănătos un copil are nevoie de iubire, atenție și siguranță emoțională.

Cele mai dureroase răni pe care un om le duce în viața sa sunt provenite din copilărie. Tocmai pentru că atunci a fost atât de vulnerabil și a depins de alții. Nu e ceva ce putem schimba în structura umană. Această nevoie de celălalt, atunci când ești copil, nu poate fi scoasă din celulele noastre. Ce putem face, în schimb, este să oferim un mediu sigur fizic, psihic și emoțional pentru copiii pe care îi creștem. Părinții pot fi cea mai importantă sursă de protecție împotriva rănilor atunci când oferă sentimentul de securitate. Dar tot ei pot fi cea mai profundă sursă a rănilor atunci când crează un mediu cu abuzuri, neglijare, expunere la violență domestică etc.

Ce înseamnă părinți care oferă medii sigure din punct de vedere emoțional?

– Părinți care oferă o stabilitate emoțională și se preocupă de satisfacerea nevoilor copiilor lor.

– Părinți care vorbesc cu copiii despre propriile emoții; care oferă empatie și sprijin copiilor pentru a-și identifica, numi și gestiona emoțiile pe care le simt.  

– Părinți care creează acea stare de siguranță în care copilul se simte liber să întrebe, să învețe, să descopere, să exploreze, să greșească, să depășească provocările cu care se va întâlni.

– Părinți care construiesc un loc numit ”acasă” plin de căldură și deschidere.

– Părinți care oferă spațiu și sprijin pentru ca un copil să-și dezvolte autonomia și abilitățile de viață.

– Părinți care au o bună autocunoaștere și gestionare a propriilor emoții; care lucrează cu ei pentru a-și păstra cât mai multă răbdare și empatie în momentele tensionate.

Care sunt punctele cheie care ajută la crearea unor medii sigure din punct de vedere emoțional?

– Crearea unei legături de atașament sănătos între copil și părinte. Sunt multe cercetări care arată că acei copii cu un atașament sănătos sunt mai predispuși să se dezvolte în adulți sănătoși fizic, psihic și emoțional. Copiii cu atașament nesigur, evitant, anxios, dezorganizant, care trăiesc în medii abuzive sunt predispuși să dezvolte probleme comportamentale, întârzieri în dezvoltare și manifestări antisociale ca adolescenți și adulți. 

– Oferirea de afecțiune și atingeri fizice. Afecțiunea se manifestă atât verbal cât și fizic. Copiii au nevoie să audă că sunt iubiți, dar și să simtă. Au nevoie de îmbrăţişări, zâmbete, ținut de mână, atins pe umăr, mângâiat, pupat. 

– Asigurarea unui ghidaj și stabilirea de reguli și limite, pentru a se simți în siguranță. Când nu există limite copiii devin dezorientați și nesiguri.

– Asumarea responsabilității de părinte și prin luarea acelor decizii care sunt spre binele copilului, deși, poate, el refuză anumite lucruri.

De exemplu oferirea de medicamente, spălarea pe mâini înainte de masă, înscrierea în colectivitate etc. Încurajarea copilului de a lua propriile decizii acolo unde se poate. Copiii învață să ia decizii, luând decizii. Iar pentru a învăța să ia decizii au nevoie de ghidaj direct și de propriul exemplu al părinților.

– Sprijinirea copiilor pentru a înțelege ce sunt emoțiile, cum se formează, care este scopul lor și cum pot fi gestionate (autoreglare emoțională). Acceptarea propriile emoții, chiar și pe cele dureroase și acceptarea emoțiilor copiilor. 

– Dezvoltarea autonomiei copiilor pentru a-și putea dezvolta abilități de viață. 

– Sărbătorirea realizărilor și a eforturilor pe care copiii le depun pentru a învăța, a se autoregla, a corecta un comportament, a dezvolta o nouă abilitate.

– Ascultarea lor cu atenție și încercarea de a privi viața din perspectiva lor. 

 

Un rol important în dezvoltarea unui mediu sigur din punct de vedere emoțional este și modul în care un părinte se simte cu el însuși. Cu cât vă cunoașteți mai bine pe voi înșivă, cu cât vă vindecați rănile, cu atât veți putea să fiți mai deschiși, mai liberi, mai flexibili, mai ”acolo” pentru copiii voștri. Așa putem să oprim spirala victimă-agresor care se tot perpetuează de la o generație la alta.

 

Sursă poza: Eugene Chystiakov @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 533

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.