”Jurnalul din cutiile de chibrituri” – Cărți pentru copii

Jurnalul din cutiile de chibrituri

”Jurnalul din cutiile de chibrituri” scrisă de Paul Fleischman este o carte emoționantă care îi ține atrași și pe copii, dar și pe adulți. Este stilul aparte în care este scrisă, dar și ideea de bază, altfel decât poveștile de până acum. 

 

Un străbunic își cunoaște pentru prima dată nepoata și împreună rememorează viața străbunicului, adunată în câteva cutii de chibrituri. Jurnalul lui. De ce așa? Pentru că a început jurnalul pe vremea când nu știa să scrie. Din familia lui, nimeni nu știa. 

O carte despre mutarea într-o țară străină și durerea din spatele unei astfel de vieți.

Într-o familie săracă din Italia, familia străbunicului, tatăl pleacă în America pentru a le asigura un trai mai bun. Apoi, apăsați de dor, se reunesc. Străbunicul a mers târziu la școală. Dar și-a păstrat cele mai importante amintiri ale vieții lui, sub formă de obiecte puse în cutiile de chibrituri (o măslină, o agrafă sau un dinte). Nu vă dau mai multe detalii, nu vreau să vă stric surprizele pe care le veți descoperi cu fiecare pagină. 

Cartea este o mini galerie de artă, atât pentru grafica extraordinară și realistă cât și pentru intensitatea emoțiilor pe care le transmite.

Ilustrație realizate de Bagram Ibatoulline sunt absolut superbe. Mici tablouri într-o carte mare 🙂 . Sunt foarte expresive și susțin foarte bine povestea. David a fost impresionat în mod special de o parte a cărții, în care băiețelul este batjocorit de alți copii. L-am văzut și l-am simțit cum a empatizat cu băiatul din poveste și cum nu reușea să înțeleagă acele comportamente. A fost o extrem de bună ocazie să îi vorbesc despre bullying. 

 

Simbolismul este peste tot în carte, de exemplu, străbunicul a cărui meseria a fost de tipograf, ajunge să aibă propriul său magazin de antichități, plin cu obiecte care sunt amintiri vii ale vieților trăite demult.

 

”Jurnalul din cutiile de chibrituri” este o carte superbă pentru fiecare membru al familiei indiferent de vârstă.

 

Recomandări de cărți și materiale pentru copii găsiți în categoria numită fix așa ”Cărți și materiale pentru copii” 🙂 .

 

 

Sunt psiholog și psihoterapeut specializat în terapia traumei și în evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Am experiență de peste 13 ani în lucrul cu adulți și copii, atât în cabinet, cât și în domeniul ONG-urilor și sunt psiholog colaborator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei București (ISTT). Sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 541

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.