Am povestit într-un interviu pentru Lumea lui Fram despre comportamentele agresive ale copiilor. Am oferit și câteva sugestii despre cum să îi ajutăm când devin agresivi. Foarte important este să înțelegem care sunt mesajele care stau ascunse în spatele acestor reacții ale lor. Ce pot să vă spun pe scurt este că, un copil care lovește frecvent ne transmite că are nevoie să fie auzit, văzut, sprijinit. Aceste comportamente sunt un răspuns la durere. Copilul fie are nevoi importante nesatisfăcute, fie încearcă să se descurce cu o durere. O durere cu care, în fapt, nu se poate descurca și astfel devine agresiv.
Cum îi putem ajuta și sprijini am scris în interviul pe care îl găsți integral aici.
Este important să avem răbdare cu ei și să înțelegem că sunt în plină formare. Nu, nu sunt niște adulți în miniatură. Sunt copii care au nevoie de noi și de experiențe de viață să se modeleze. Să le oferim experiențe bune și exemple bune și vor crește oameni buni.
Iar atunci când agresivitatea este în fapt un comportament învățat, ce putem să facem pentru ei este să ne uităm la noi înșine și să îndreptăm reacțiile noastre. Să vedem de unde vine furia noastră, ce ascunde ea și cum putem să o îmblânzim în așa fel încât să nu o mai îndreptăm către alții.
Sursă poza: Unsplash
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦
Multumesc pentru articol… Sper sa rezolvam ceva. Baietelul meu de 1 an jumate loveste frecvent copilasii de marimea lui… Aparent fara motiv; loveste si apoi studiaza atent sa vada care este reactia lor… Nu stiu ce sa mai fac… Mai am o fetita de 5 ani si cam toata ziua suntem doar noi 3…cam asa e dd cand a venit el pe lume. Eu ma straduiesc cat pot sa stau atenta la nevoile amândurora dar cu siguranta sunt momente in care unul dintre ei se simte nedreptatit desi eu cred ca de cele mai multe ori el are castig de cauza pe principiul e mic nu stie/nu poate….