Care este diferenta dintre dezvoltare personala, consiliere, coaching si psihoterapie

diferenta dintre dezvoltare personala, consiliere

Am primit de multe ori întrebarea ”Care este diferenta dintre dezvoltare personala, consiliere, coaching si psihoterapie”. Sigur, de cele mai multe ori întrebarea conținea doar câte două din cele de mai sus, în funcție de interesul celui care avea nevoie de un răspuns. 

Care este diferenta dintre dezvoltare personala, consiliere, coaching si psihoterapie?

Dezvoltare personală este un proces personal prin care o funcție a psihicului nostru este susținută să se dezvolte. Dezvolți abilități. Cum spune Diana Vasile ”este ca atunci când pui îngrășământ unei plante să facă mai multe flori”.

 

Consilierea este un proces prin care îi oferi unui client ajutor pentru a rezolva o problemă punctuală. Consilierea se realizează în foarte multe domenii. Dacă problema punctuală ține de psihicului uman, atunci vorbim despre consiliere psihologică. Altfel, există și consiliere în carieră, consiliere juridică, în afaceri, medicală etc.

 

Coaching este un proces prin care se realizează abilitare pe un anumit tip de obiectiv. Te uiți la unde ești acum, unde vrei să ajungi și mai ales cum ajungi acolo. Coaching-ul nu se uită la probleme. Și Diana a oferit o metaforă care îmi va rămâne în mine pentru totdeauna. Coach-ul lucrează cu un mușchi sănătos și îl crește. Terapeutul lucrează cu un mușchi bolnav, rănit și îl ajută să funcționeze cât poate el mai bine.

 

Psihoterapie presupune restructurarea funcționării psihicului uman. Este prin excelență un proces care se realizează la maturitate. Psihoterapia se concentrează pe trecut, traume, probleme, iar punctul cheie în restructurare e omul însuși. Psihoterapia te duce în cele mai negre unghere ale tale, te ajută să lucrezi cu cele mai dificile trăiri, pentru a modela din tine cea mai bună varianta a ta.

”Nu îi arăți omului că poate mai mult, ca un coach, ci că este mai mult.” PhD Diana Vasile

Psihoterapia este un proces care se uită la trecut, prezent și viitor. Dar centrarea este pe prezent. Stai în prezent, privești către viitor, dar te întorci în trecut să dezlegi ce de acolo îți produce durere. În psihoterapie ai întotdeauna și parte de dezvoltare personală, consiliere și chiar coaching.

 

Sursă poza: Markus Winkler @ Unsplash

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.