Nu sunt mama unui copil născut prematur. Dar, din păcate, știu prea bine ce inseamnă să te uite ceasul prin spitale, la capătul unui pătuț de la terapie intensivă. Nu e ușor deloc. Sunt atâtea întrebări care te chinuie, plus, de multe ori, nesiguranța și sentimentul că ești singur într-o luptă grea. Asta știe și Asociatia Unu si Unu si acesta este motivul pentru care au creat programul Alo, Prematuritate !
Peste 10% din bebelușii veniți pe lume in România au fost născuți prematuri.
Pentru anul 2016 natalitatea în România a înregistrat 190.238 de bebeluși născuți vii. Din care 14.989 de bebeluși s-au născut prematur, adica nașteri survenite sub 28 de săptămâni până în săptămâna 35. Mulți dintre ei au nevoie de spitalizare îndelungată, iar părinții au nevoie de suport.
Asociația Unu și Unu este prima și singura asociație de părinți care apăra drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri și bebeluși spitalizați și ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării și după externare.
Misiunea Asociației Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție, informare și educare a societății civile privind bebelușii abandonați, nașterea înainte de termen, oferirea de suport prematurilor și bebelușilor spitalizați, precum și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 7 ani. Viziunea Asociației Unu și Unu este să devină vocea prematurilor și a bebelușilor spitalizați din România.
Asociația Unu și Unu, sprijinită de Nutricia Early Life Nutrition România, a demarat proiectul Alo, Prematuritate – 0800 390 678, singura linie telefonică gratuită care poate fi apelată din toate rețelele de pe teritoriul României. Proiectul vine în sprijinul familiilor cu bebeluși îndelung spitalizați, oferind suport și informații telefonic, direct de la specialiști (în fiecare luni între 13.00-17.00 – psiholog, în fiecare joi între 15.00-19.00 – neonatolog).
Alo, Prematuritate a împlinit 1 an de funcționare și însumează peste 900 de apeluri înregistrate la nivel național, cu o medie de 16 apeluri în fiecare săptămână. În cele 54 de săptămâni de funcționare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent către neonatolog, psiholog, iar acestea au fost majoritatea din mediu urban.
*Sursa datelor INS – iunie 2017
Un lucru cu adevarat mare este sa lupti pentru cei mici !
Contact Asociatia Unu si Un:
Diana Gamulescu
Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu
Tel: 0737.933.511
Web: www.unusiunu.com
Facebook: https://www.facebook.com/DGamulescu/
Blog: http://dianagamulescu.unusiunu.com/
Despre alte ONG-uri și cum poți să le sprijini citește aici. Să facem bine!
Sursă poza: Luma Pimentel @ Unsplash
♦ Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). ♦