Programul Tinere Talente

Azi nu sunt mama lui David, nici soția soțului meu, nici fiica nimănui și nici blogger, azi sunt ong-istul Cristina, asistent social și psiholog și actualmente coordonator la Fundația Principesa Margareta a României, Programul Tinere Talente. Asta fac eu 8-9 ore pe zi, 5 zile pe săptămână și când e nevoie chiar și în week-end. Iubesc jobul meu. Nu știu cât de des auziți asta, dar vă spun, e posibil să primești salariu lunar și chiar să îți placă munca pentru care o faci pentru el.

Ce îmi dă energie la job-ul ăsta al meu și îmi face să îmi vibreze inima, pe lângă cafea, este că văd tineri care luptă pentru pasiunea lor.

Și luptă să poată să trăiască doar din asta. Din arcuș de vioară în ritm de muzică clasică. Din acuarelă sub pensulă pe tablouri pline de mesaje. Nu știu câți dintre voi aveți o pasiune adânc și de neclitit înfiptă în suflet. O pasiune care să se plieze pe trupul și ființa voastră ca și cum s-a născut din voi dinainte de a vă naște. Câți trăiți pasiunea în fiecare zi. Să repirați prin asta. Să atingeți arcușul, sau clapa, sau pixul, sau pensula, sau tasta, și odată cu asta să fiți de fapt voi. Să nu mai vreți mai nimic pe lume. Eu îi privesc cu admirație, și uneori invidie. Prin comparație cu mine, ei au doua atuuri, sunt tineri și au timp. Au și un dezavantaj, nu prea au bani. Pentru partea asta există Programul Tinere Talente.

 

Programul național Tinere Talente dezvoltat de Fundația Principesa Margareta a României oferă anual burse de studiu, mentorat și promovare pentru tinerii artiști plastici și muzicieni aflați la început de carieră, care provin din familii modeste.

Bursierii Programului Tinere Talente 2017

Bursa Tinere Talente în valoare de până la 2000 Euro se acordă fiecărui bursier pe perioada unui an calendaristic.

Tinerii au vârsta cuprinsă între 14 – 24 ani și sunt elevi și studenţi la liceele și universităţile cu profil muzical și artistic din România. După evaluarea socială realizată de echipa Fundației, un juriu de specialitate îi selectează pe cei mai buni dintre candidați în baza talentului și a potențialului artistic.

Selecția organizată pentru secțiunea ”arte plastice”

Anul acesta au fost susţinuţi 36 de bursieri, 18 artişti plastici şi 18 muzicieni, provenind atât din mediul rural cât şi din mediul urban. Ei studiază în București, Cluj Napoca, Craiova, Constanța, Iași, Suceava, Oradea, Târgu Mureș, Timișoara. Aceste burse oferă tinerilor posibilitatea de a-şi dezvolta talentul. De a intra în contact cu personalităţi ale vieţii artistice. De a fi promovaţi prin intermediul evenimentelor Fundației Principesa Margareta a României și ale partenerilor.

 

Programul asigură valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica și arta mondială. În prezent un număr important dintre bursierii susținuți de-a lungul timpului au o carieră de succes în domeniul artistic. Tinerii muzicieni sunt astăzi soliști în orchestre naționale și de tineret, angajați ai unor instituții culturale de profil, precum Opera Română, Universitatea Națională de Muzică, instituții muzicale de stat și private. Artiștii realizează lucrări și expoziții și își promovează operele într-un mediu de elită.

În 10 ani Fundația Principesa Margareta a României a investit peste 1,2 millioane de Euro în viitorul artistic al țării :

– 260 de burse pentru tineri artiști români
– 170 de recitaluri
– 120 de premii la concursuri naționale și internaționale
– 180 de expoziții de grup sau individuale
– participare la 90 masterclass-uri naționale și internaționale
– 80 sesiuni de mentorat

 

În fiecare an, cu ocazia aniversării Majestății Sale Regelui Mihai I, în prezența membrilor Familiei Regale a României, Fundația Principesa Margareta a României organizează un concert susținut de artiști de renume, muzicieni români cu recunoaștere internațională. Ediția aniversară din acest an îi aduce alături pe trei dintre artiștii care au performat de-a lungul celor 10 ani de Concert Regal: Remus Azoiței, Alexandra Dariescu și Teodor Ilincăi, acompaniați de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, sub îndrumarea dirijorului Tiberiu Soare.

 

Evenimentul va avea loc miercuri, 25 octombrie 2017, ora 19:00 la Ateneul Român. Fondurile strânse în urma Concertului Caritabil vor sprijini programul Tinere Talente prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români, aflați în situații materiale dificile. Biletele se pot cumpăra de pe site-ul Fundației Principesa Margareta a României.

 

Asta ca să știți cu ce mă ocup eu de câteva săptămâni, de mă prinde apusul la birou și mă distrez în weekend-uri prin Conservator.

Violonistul Rafael Butaru – membru în jurul de selecție și ajutorul meu voluntar 🙂 

David, în tabără de creație organizată pentru tinerii din program, lua lecții de pian de la tenorul George Vîrban, fost bursier, actual voluntar și drag prieten

Sursă poze: Foto Experience Ro – adică Mihai Gheorghe care, în calitate de voluntar, ne surprinde în poze și filmări la evenimentele fundației. Multumesc, Mihai!

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.